"Olimpijo, dogajanja v klubu in njene igre že tako ali tako spremljam, vse odkar sem odšel iz kluba, zdaj pa sem v poslu, ki mi daje možnost, da veliko potujem po Evropi in spremljam dogajanje v evroligi," je pred prvim sodniškim metom tekme proti Tau Ceramici pogovor za Dnevnik začel Emilio Kovačić in pojasnil, s čim se trenutno sploh ukvarja: "Podjetje, za katerega delam, se imenuje Sinergy Sport Technology. V osnovi delamo usluge klubom, ki jih to zanima, gre pa za posebno obliko 'skavtinga', ki ga doslej še ni bilo moč videti. Gre za to, da si je na svetovnem spletu na naši strani mogoče ogledati posnetke vseh tekem in skozi statistične podatke natančno analizirati vsako moštvo in vsakega posameznika. Trenerjem in igralcem na nek način dajemo možnost, da se prek naše natančne analize pripravijo na nasprotnika, saj za vsako tekmo o vsakem igralcu ponujamo tudi najmanjšo podrobnost. Zato sem tudi tolikokrat v Ljubljani, saj zelo rad spremljam predvsem igro Olimpije, lahko pa se pohvalim, da imamo veliko strank, ki jih naše delo zanima."

Naslednje logično vprašanje je bilo, če je kdo izmed sedanjih članov Uniona Olimpije zanimiv za katerega izmed večjih klubov, a je Kovačić, potem ko je zaradi silnega trušča ob predstavitvi domačega moštva za nekaj trenutkov obmolknil, pojasnil: "S tem, kdo od posameznikov je zanimiv, se niti ne ukvarjam, saj ne ocenjujemo igralcev in jih ne ponujamo drugim kubom. Pri vsem skupaj gre predvsem za neko obliko servisa, 'skavtinga'. Ljudje, ki so za to pristojni, sami delajo ocene, mi jim košarkarje samo predstavimo preko vseh možnih statističnih podatkov - skratka, ponujamo jim celovit vpogled v igralce v evroligi."

Nekdanji hrvaški reprezentant ima z družino na Ljubljano tudi sicer zelo lepe spomine, saj pravi, da mu je v slovenski metropoli vselej lepo, optimističen pa je tudi glede prihodnosti edinega slovenskega evroligaša. "Klub iz Tivolija ima vselej to težavo ali smolo, da mora z majhnim proračunom tekmovati in se meriti z giganti evropske košarke, ki imajo od njega po nekajkrat večji proračun. S temi skromnimi finančnimi zmožnostmi mora nato delati velike stvari, kar se od Olimpije vselej pričakuje. Menim pa, da je po nekaj letih zdaj na dobri poti, da z zdravo skupino ljudi pride na pota stare slave. Pri tem ji želim veliko uspeha," pravi nekdanji soigralec Marka Miliča in Gregorja Fučke pri Fortitudu iz Bologne ter v zvezi s svojo prihodnostjo dodaja: "Dandanes je tako, da se je potrebno veliko prilagajati. Trenutno delam, kar pač delam, ne vem pa, kaj bo prinesla prihodnost. Ob tem v Zadru živim mirno družinsko življenje, imam pa tudi svoj center za fitnes."