Stavka bo trajala do izpolnitve zahtev, je še poudaril Miščevič. Na ministrstvih za finance in za javno upravo glede zahtev sindikata med drugim poudarjajo, da bo večina carinikov v novem plačnem sistemu imela višjo plačo.

Ministrstvo ne popušča pri plačah

Na ministrstvih so v skupni pisni izjavi zapisali, da so minuli torek dosegli soglasje v dveh od treh odprtih točk. In sicer glede rešitve vprašanja zmanjševanja števila zaposlenih in preobremenjenosti zaposlenih ter reorganizacije Carinske uprave RS. Glede tretje točke, plačnega sistema, pa na ministrstvih za finance in za javno upravo menijo, da bo večina delavcev carine v novem plačnem sistemu imela večjo plačo, saj je znano, da bodo napredovali v višji plačni razred.

Prva zahteva carinikov je nov kadrovski načrt vlade, saj sedanji v letih 2008 in 2009 predvideva zmanjševanje števila zaposlenih v carinski upravi za 1,75 odstotka na leto. Ob tem je Miščevič poudaril, da je že sedaj carinikov premalo in so preobremenjeni.

Kot drugo zahtevo je Miščevič izpostavil reorganizacijo carinske službe zaradi vstopa Hrvaške v Evropsko unijo. Po njihovi oceni naj bi tako 830 carinikov s peto stopnjo izobrazbe ostalo brez službe. Zato Miščevič poudarja, da želijo tudi s stavko spodbuditi vlado in carinsko upravo, da začneta pripravljati reorganizacijo, "saj ni sprejemljivo, da bi ljudje, ki so celo življenje delali samo v carini, bili postavljeni na cesto", je dodal.

Virant ni prepričal carinikov

Minister za javno upravo Gregor Virant je sicer na sestanku s cariniki v ponedeljek 12. novembra pokazal razumevanje in pripravljenost, da bi se te stvari uredile, pravi Miščevič, vendar so v sindikatu pričakovali akt vlade kot izraz politične volje, da bo poskrbljeno za vse carinike. "Takega zagotovila nismo dobili, tako da ne moremo biti zadovoljni", je še poudaril.

Na ministrstvih poudarjajo, da je vlada glede zahteve po reorganizaciji carinske službe ob vstopu Hrvaške v EU ustanovila medresorsko delovno skupino, ki bo koordinirala izvajanje reorganizacijskih aktivnosti. Večino aktivnosti v zvezi reorganizacijo pa bo morala opraviti carinska uprava sama ob podpori medresorske delovne skupine.

Tretja zahteva je ureditev statusov pooblaščenih uradnih oseb (policist, carinik, paznik, izterjevalec, inšpektor in drugi). Tukaj, po besedah Miščeviča, pričakujejo dodatek za prepovedi in omejitve, ki jih te pooblaščene osebe imajo, "saj se ob rednem delu ne morejo ukvarjati z ničemer, za razliko od ostalih zaposlenih v javnem sektorju

Zadnja zahteva je izven okvira carinske službe, in sicer napredovanje javnih uslužbencev v javnem sektorju. Miščevič je pri tem poudaril, da "zakon določa, da javni uslužbenci, tisti, ki delajo v nazivu, napredujejo pet plačnih razredov v nazivu in pet plačnih razredov na delovnem mestu". Vlada pa namerava s spremembo zakona omejiti možnost takega napredovanja.

"Če bo minister nakazal možnost rešitve, bomo stavko prekinili"

Miščevič je napovedal, da bo stavka trajala do izpolnitev zahtev oziroma do takrat, ko se bo Virant pripravljen pogajati. Če bo nakazal možnost, da bo prišlo do rešitev, bodo stavko prekinili. Drugače pa se bo po napovedih Miščeviča nadaljevala.