Skupna površina načrtovanih stanovanjskih stavb je večja za 37 odstotkov, površina načrtovanih nestanovanjskih stavb pa je manjša za 20 odstotkov.

Kot so sporočili iz državnega statističnega urada, je glavni del načrtovanih stanovanjskih površin, 53 odstotkov, načrtovan v večstanovanjskih stavbah, glavni del površin v nestanovanjskih stavbah, 29 odstotkov, pa bo namenjen industrijskim stavbam in skladiščem.

Po Sloveniji bodo še rasla stanovanja

Z izdajo gradbenih dovoljenj v tretjem četrtletju je bila predvidena gradnja za skoraj 3400 stanovanj, to je za 40 odstotkov več kot v enakem lanskem obdobju. Stanovanja bodo nastala v stanovanjskih in tudi v nestanovanjskih stavbah. Večina stanovanj bo pridobljena z novogradnjo, kar 99 odstotkov. 66 odstotkov načrtovanih stanovanj bo zgrajenih v večstanovanjskih stavbah, ta stanovanja pa bodo povprečno merila čez 77 kvadratnih metrov kot že več let doslej. Stanovanja v enostanovanjskih stavbah pa bodo v povprečju merila čez 160 kvadratnih metrov.

Podatki za letošnje tretje trimesečje kažejo, da se bo največ stanovanj gradilo v osrednjeslovenski regiji, in sicer 839 stanovanj ali 25 odstotkov vseh načrtovanih. Najmanj stanovanj, devet odstotkov, pa se bo gradilo v zasavski regiji.