Vrhovni poglavar katoliške cerkve je v govoru ob današnji umestitvi kardinalov, med katerimi je 18 elektorjev, posebej izpostavil novega kardinala iz Iraka ter vse kristjane v tej državi. "S povabilom patriarha kaldejske cerkve sem hotel na poseben način izraziti svojo naklonjenost iraškemu ljudstvu," je poudaril papež v baziliki svetega Petra v Vatikanu. 80-letni bagdadski patriarh kaldejske cerkve Emanuel Karim Deli je prvi kardinal iz Iraka in eden od petih novih kardinalov, ki zaradi svoje visoke starosti ne bodo imeli pravice voliti novega papeža. Benedikt XVI. je oktobra, ko je sporočil imena novih kardinalov, pojasnil, da je kardinale, ki ne bodo elektorji, imenoval zaradi njihovih posebnih zaslug.

Na svojem drugem konzistoriju je Benedikt XVI. blagoslovil vsakega novega kardinala posebej in mu izročil značilno škrlatno ogrinjalo in pokrivalo. Med nedeljsko sveto mašo na Trgu svetega Petra v Rimu naj bi papež v skladu s tradicijo novim kardinalom podelil še kardinalske prstane.

Zadnji konzistorij, na katerem je papež umestil nove kardinale, je bil 24. marca lani, ko je bilo umeščenih 15 novih članov kardinalskega zbora, med njimi tudi nekdanji ljubljanski nadškof in metropolit Franc Rode.

Kardinali, znani tudi kot princi cerkve, so po papežu najvišji predstavniki rimskokatoliške cerkve in so po izročilu papeževi svetovalci pri vodenju Cerkve. Papež kardinale imenuje svobodno po lastni presoji izmed duhovnikov. Kardinalskemu zboru predseduje dekan oziroma v primeru njegove odsotnosti prodekan. Kardinali kot zbor s papežem sodelujejo na rednih ali izrednih konzistorijih. Kardinali, ki na dan smrti papeža še niso dopolnili 80 let, imajo tudi pravico voliti novega papeža. Po trenutno veljavnih pravilih je lahko kardinalov elektorjev največ 120, razen če papež ne odloči drugače.