Zato mu je prvak SD Borut Pahor včeraj poslal pismo, v katerem ga je pozval, naj pojasni, ali torej sporazum še velja ali ne.

Ob tem je zatrdil, da se bo SD tudi v primeru, če bo premier odgovoril, da sporazum ne velja več, v času predsedovanja obnašala konstruktivno, saj želi, da bi Slovenija uspešno vodila EU in iz tega projekta prišla kot zmagovalka. To je sicer že drugo Pahorjevo pismo premierju v tednu dni. Na prvega - za katerega je Janša dejal, da ima od njega še vedno lepljive prste - predsednik vlade ni odgovoril.

Ali bo imel Pahor z drugim pismom več sreče, včeraj nismo uspeli izvedeti. V kabinetu predsednika vlade so nam dejali le to, da premier pisma pred odhodom v Turčijo še ni dobil. Ko se bo vrnil iz tujine, ga bo prebral, sicer pa je bilo njegovo sporočilo glede sporazuma v nastopu po izglasovani zaupnici jasno.

Tudi predsednik Zares Gregor Golobič sporazum označuje kot mrtvo črko na papirju, a je to po njegovem prepričanju že vse od podpisa, saj predsednik vlade doslej ni sklical še nobenega sestanka na to temo. Če bi Janšo v zvezi s predsedovanjem in sodelovanjem strank kar koli zanimalo, bi moral podpisnice sporazuma povabiti na sestanek, ne pa predlagati glasovanje o zaupnici. Zares bi se bil pripravljen udeležiti sestanka in prisluhniti argumentom predsednika vlade, je dejal Golobič, ki pa je skeptičen, da bo do tega srečanja res prišlo.

Ponedeljkovo glasovanje o zaupnici in dogajanje ob tem ne bo vplivalo na namero dela opozicije, da predlaga interpelacijo o delu notranjega ministra Dragutina Mateja. Kot je dejal Golobič, bodo interpelacijo, ki so jo pripravili v Zares, vložili v prihodnjih dneh.

Glasove za interpelacijo bodo - to je včeraj ponovno potrdil vodja poslanske skupine LDS Jožef Školč - prispevali tudi poslanci liberalne demokracije. V njihovi stranki namreč glede podpisa pod interpelacijo nimajo težav, saj sporazuma o sodelovanju v času predsedovanja EU niso podpisali.