Glavna tema eksperimentalne integralne izvedbe romana je, tako režiser, kako se cerkev hrani s perverzijami prebivalcev mesteca na severu Francije. Premieri predstave bosta v petek in soboto, 23. in 24. novembra, ob 19. uri v Slovenskem mladinskem gledališču (SMG).

Predstava govori o stvareh, o katerih se v mestecih, ki delujejo kot integrirane skupnosti, "ne govori, a so na splošno javna tema", kot so pedofilija, homoseksualnost in drugi tabuji, je na današnji novinarski konferenci pojasnil Buljan.

Roman je Guibert napisal "v zadnji fazi agonije, tik preden je umrl zaradi aidsa," je dejal režiser. Povod za avtorjevo zanimanje za odkrivanje sveta provincialne patologije je bila vest o smrti književnika Georgesa Simenona. Navdih za svoj roman je Guibert črpal tudi v eksistencialističnemu delu Georgesa Barnanosa Dnevnik vaškega župnika ter v intimnih odnosih med prebivalci italijanskega otoka Elba, kjer je letoval.

Zgodba pripoveduje o župniku, ki se takoj po prihodu v novo okolje sooči z "bando štirih" - mizarjem, mesarjevo sestro, lastnikom točilnice in cestarjem, ki vasi že dolga leta vladajo in kot je še zapisano v gradivu, "sejejo strah in trepet". Guibertova zgodba je v režijski adaptaciji Buljana postala scenarij za predstavo o krizi etike v sodobnem svetu, o igrah videza in resničnosti in o globalni vasi, v kateri se zdi, da ideologije vladajo le na videz.

V igralski zasedbi so med drugimi Robert Prebil, Boris Kos, Neda R. Bric, Janja Majzelj in Željko Hrs. Pri režiji predstave je sodeloval Robert Waltl, za koreografijo je poskrbela Tanja Zgonc, za dramaturgijo Zlatko Wurzberg, za slovenski prevod romana Suzana Koncut, glasbo pa podpisuje Mitja Vrhovnik Smrekar. Scenografijo sta zasnovala Anusc Castiglioni in Giulia Bonaldi, kostumografijo pa Ana Savić Gecan.