Za predsednika upravnega sveta ZNP je bil izvoljen Peter Jančič (Delo), njegovi člani so Vladimir Vodušek (RTVS), Damjana Žist (Večer), Matej Makarovič (publicist) in Igor Kršinar (Mag). Člani nadzornega odbora ZNP so postali Silvester Šurla (Mag), Tino Mamić (Primorske novice) in Vanesa Čokl (Večer).

Pod besedilo ustanovne izjave, v katerem so v ZNP med drugim zapisali, da združenje ustanavljajo z namenom prispevati k okrepitvi svobode govora kot temeljne pravice posameznikov in družbenih skupin v Sloveniji, je podpisanih petnajst novinarjev.

Med njimi je tudi novinar Slovenskih novic Bojan Budja, ki k podpisu ni dal soglasja, Jančiču pa je pred tem navedel tudi razloge, zakaj izjave noče podpisati. Peter Jančič je navedeno potrdil in pojasnil, da bodo njegovo ime izbrisali.

Težave z izvolitvijo ima tudi eden od članov upravnega sveta ZNP, ki sicer ni želel biti imenovan, saj nam je včeraj povedal, da ga je izvolitev presenetila. Jančič pa nam je zatrdil, da so vsi izvoljeni člani s kandidaturo predhodno soglašali.