"Tisti, ki so podpisali, da bodo konstruktivno delali za uspešno predsedovanje EU, zdaj v isti sapi grozijo, da bo v času največjih naporov predsedovanju v Sloveniji potekal referendum, kjer se bo vlado obtoževalo za nekaj, kar so sami naredili."

Vsi, ki so ustvarili takšno vzdušje, bi ravnali korektno, če bi enostavno vložili konstruktivno nezaupnico, postavili drugo vlado, ki si jo želijo in bi bila zadeva čista. Mi nimamo problemov, da gremo v opozicijo. Obljubljam, da bomo ravnali bistveno bolj konstruktivno, kot zdaj ravna stranka Zares ali pa SD, ki prednjačijo v tej destruktivni kritiki in destruktivnem ravnanju,“ je zaključil Janša.

Janša šokiral z izjavo na ormoškem gradu

Rezultati predsedniških volitev so slabi, razmere, ki so privedle do njih, pa zaskrbljujoče, je po današnjem delovnem posvetu vlade na gradu Ormož dejal predsednik vlade Janez Janša. "Odprte so vse možnosti, vključno z odstopom vlade," je na ormoškem gradu ocenil Janša.

"Prve analize kažejo, da se je predvolilna kampanja v veliki meri usmerila v obračun z vlado, zelo malo je bilo razprav o slovenski prihodnosti," meni Janša. Še posebej zaskrbljujoče pa se mu zdi, da je bilo v času volilne kampanje veliko sil usmerjenih v to, da so slovensko vlado v času pred predsedovanjem EU očrnili v tujini. "V države EU in tudi v svet so šla iz Slovenije sporočila, ki situacijo slikajo, kot da bi šlo za Belorusijo ali primerljivo državo."

Janša je poudaril, da razmere, ki so na ta način ustvarjene, "otežujejo delo vladi tudi pri vodenju rutinskih in običajnih zadev, še posebej pa je oteženo delo pri pripravah na predsedovanje EU", kar po njegovem mnenju terja v tem času od vlade izjemne napore. "Nastalo situacijo bomo v prihodnje še analizirali, vendar lahko že sedaj rečem, da so odprte vse možnosti, vključno z odstopom vlade," je še napovedal premier.

Premier: Sporazum o nenapadanju se drastično krši

Za skorajšnje predsedovanje EU vlada porabi večino svojega časa in vlaga izjemne napore, ki pa se relativno malo vidijo in zamolčijo, je dejal Janša. Dvomi, da se vsi ostali, ki širijo neresnice o svetu po Sloveniji, zavedajo tega.O naslednjih korakih Janša ni želel govoriti. Spomnil je na sporazum o tem, da bodo koalicijske in opozicijske stranke sodelovale pri pripravah na predsedovanje in v času predsedovanja EU. V njem jasno piše, da podpisniki sporazuma ne bodo izkoriščali notranjepolitičnih razmer, da se otežuje priprave na predsedovanje in samo predsedovanje, je dejal Janša. Po njegovem mnenju se ta sporazum "drastično krši", pri čemer je Janša omenil napoved interpelacije zoper notranjega ministra kot tudi napovedi referenduma na novelo zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja. Gre za absurdno situacijo, ki ni bila realnost v nobeni evropski državi pred predsedovanjem in še zlasti ne v državah, kjer so se stranke zavezale, da bodo resno in skupno delale za ta cilj, je še dejal.