V anketi, v kateri je sodelovalo 20 najbolj dejavnih, vplivnih in odgovornih poznavalcev cestnega kolesarstva v Sloveniji, se zrcali tudi tisto, česar ni videti ob zmagovalnih odrih. Pri izboru kolesarja leta je vsak anketiranec izbral deset najboljših slovenskih kolesarjev v tem letu, katerim smo potem dodelili 20, 16, 12, 10, 8, 6, 4, 3, 2 in eno točko. Hkrati je potekal tudi izbor v sedmih drugih kategorijah. Anketirancem je bila zagotovljena anonimnost glasovanja, da je bila lahko še bolj nepristranska.

Da ni vse v pokalih, kolajnah in prestižnih majicah, kaže četrto mesto Gorazda Štangelja. Prepričljivo prvo mesto v kategoriji "naj pomočnik" je pričakovano. "Meni godi, da sem četrti. Da ne gledajo vsi le uspehe, ki jih praktično nimam. Taki izbori so drugačni kot lestvice UCI. No, morda je to tudi barometer priljubljenosti," je menil najbolj izkušen slovenski kolesar, po kolesarskem poklicu - pomočnik. "Po tem me sedaj že poznajo. Hočeš nočeš sem padel v ta naziv, a priznam, da svojo nalogo opravljam stoodstotno. Tudi razmišljam že tako. Če sem imel prej zmagovalno miselnost zase, jo imam sedaj tudi za ekipo."

Kot novinec sezone med člani je poznavalce prepričal Blaž Jarc (Adria Mobil), čeprav ni zmagal na nobeni dirki. "Veseli me, da so me opazili vsi strokovnjaki. Očitno sem se dokazal, tako na klubskih kot reprezentančnih dirkah, in sem uporaben za razna dela," pravi Jarc, med kolesarji z vzdevkom Špan'c po Miguelu Indurainu.

In če sta izbranca leta med osmoljenci Uroš Murn in naj tuji kolesar v slovenskih klubih Matija Kvasina pričakovana, je kot presenečenje sezone padel v oči Gašper Švab. "To je lepo priznanje za moje delo. Tudi sam sem v neki meri presenečen nad uspešno sezono. Po lanskih težavah, ko sem si na eni od dirk zlomil obe roki, sem se letos v glavi prepričal, da zmorem biti spredaj. Bil sem samozavesten, a ne tako, da bi se hvalil naokoli. V glavi imam tudi razčiščeno, da pomagam, da bi zmagali drugi v klubu ali reprezentanci. Zato me ne čudi, da so poznavalci videli tudi to," je razmišljal mladi Tržičan, najbolj zaslužen za zmago Slovenije v pokalu narodov do 23 let in celo neuradni zmagovalec med posamezniki. Zbral je največ točk med vsemi kolesarji v celotnem nizu dirk, a UCI posebne lestvice ni vodila. Kako ga je Italijan Bosisio "nasmodil", da ni zmagal gorskih ciljev na dirki Po Sloveniji, je ena od zgodb leta. "So me pač Italijani v šolo peljali. Na begu čez Nevejsko sedlo so mi obljubili, da ne bodo šprintali za gorski cilj. Bosisio je obljubo prelomil. Če bi to vedel prej, bi se jih na klancu pred tem otresel," se spominja Švab.