"A iz te negotovosti smo se rešili z verjetno najbolj predrzno odločitvijo SD v zadnjem času, ko smo v koaliciji z Zares in DeSUS anonimno osebo poslali v politično tekmo, ji stali ob strani in zmagali," je dejal Pahor.

Danila Türka je tik pred drugim krogom volitev podprla tudi LDS, katere kandidat v prvem krogu je bil Mitja Gaspari. Predsednica LDS Katarina Kresal je včeraj pozdravila, da so volilci LDS in Mitje Gasparija tudi v Danilu Türku prepoznali tiste vrednote, ki jih je zagovarjal Gaspari in ki so jih prepoznali tudi pri LDS.

Ali včerajšnji rezultat kaže na razmerje moči med levico in desnico?

"Nekaj tega zagotovo je," je dejal prvak Zares Gregor Golobič, ob tem pa dodal, da bi bila iluzija, če bi stranke skušale ta rezultat prevajati v rezultat parlamentarnih volitev. Gre pa za dovolj jasno sporočilo volilcev, da ne želijo politike, ki se izčrpava v napadih, diskreditacijah, negativnostih, ki se ni pripravljena pomeriti v vsebini, v dobrih predlogih.


Šolski minister Milan Zver je bil eden redkih vidnejših predstavnikov SDS v Peterletovem štabu in ni skrival nezadovoljstva. Kljub porazu meni, da je bil Peterle dober kandidat in da je rezultat slabši, kot so pričakovali. "Vsi, ki smo ga podpirali, nosimo delno odgovornost za ta poraz. In ta rezultat je poraz nas vseh," je poudaril Zver, ki je prepričan, da Peterletu povezava z vlado ni škodovala, še manj podpora SDS. Hkrati je prepričan, da poraz na predsedniških volitvah ne pomeni tudi poraza na parlamentarnih prihodnje leto.

Predsednik SLS Janez Podobnik je nekoliko presenetljivo dejal, da so imeli Slovenci na izbiro dva dobra kandidata in kdor koli bi zmagal, bi bil dober predsednik. Očitno se je pokazalo, da so bile volitve dobljene že v prvem krogu, je dejal Podobnik, in da volilci niso nagradili spremembe v taktiki Peterletovega štaba, ki se je po prvem krogu odločil, da Peterle nastopi bolj ostro.

Andrej Bajuk, predsednik NSi, je bil s komentarji o volilnem izidu zelo skop. "Drugega kot, hvala ti, Lojze, za vse, kar si dobrega naredil, in uspešno pot dr. Türku, ne morem reči," je bil kratek predsednik Peterletove stranke.