Da bi jasnovidci kadar koli nastopali na sodišču kot priče, ne pomnijo niti najstarejši pravniki, zato je ravnanje te sodnice svojevrsten precedens. Parapsihološke metode so za kriminaliste sicer lahko koristne pri iskanju pogrešanih in izgubljenih oseb ali predmetov, ko ni nobenih drugih indicev in so izčrpane vse možnosti poizvedovanja, nikakor pa ne spadajo na sodišče kot dokazno sredstvo.

Za pridobivanje podatkov ni jasnovidcev uporabljala niti slovenska kriminalistična policija, čeprav jih pri svojem delu uporabljajo v nekaterih državah po svetu, na primer v ZDA, Rusiji in na Poljskem.Jasnovidci postajajo vse bolj popularni. O tem pričajo televizijske oddaje, najemajo jih najrazličnejši poslovneži. V policiji se pri razreševanje kaznivih dejanj doslej še niso posluževali njihove pomoči, pomagali so le žrtvam kaznivih dejanj ali njihovim svojcem.

Jasnovidka kot priča pa se je pojavila tudi v kazenskem postopku na sodišču. Dejstvo, da je sodnica okrožnega sodišča v Ljubljani Mateja Lužovec v kazenskem postopku zoper Dragico Jalševac, obtoženo za umor svoje hčere, zaslišala jasnovidko, je šokiralo pravne strokovnjake. Jasnovidka je na sodišču med drugim namreč izjavila, da obtoženka stoodstotno ni kriva in da je morilec temen moški z Goriškega, ki študira na Obali. Če smo prišli že tako daleč, da je za odločitev o tem, ali je nekdo kriv ali ne, pomembno pričanje jasnovidcev, potem lahko, če karikiramo, pričakujemo, da bodo na višjem sodišču v nadaljevanju postopka razpisali spiritualno sejo in klicali duhove mrtvih.

Odvetnik Emil Zakonjšek pravi: "Govorim lahko le na podlagi tega, kar sem prebral v časopisu. Lahko rečem, da je to zelo nenavadno oziroma nedopustno, da sodnica o okoliščinah kaznivega dejanja zasliši jasnovidko. To bi bolj sodilo v roman ali pa med znanstveno fantastiko, ne pa v resen kazenski postopek."

Nič manj nad ravnanjem ljubljanskega sodišča ni bil presenečen Miha Kozinc, predsednik odvetniške zbornice. "Zadev ne poznam, se mi pa zdi skrajno neobičajno, da je razprava potekala na tak način."

O tem smo povprašali tudi predsednika ljubljanskega okrožnega sodišča Andreja Barago, ki je dejal, da se ne more vmešavati v delo svojih kolegov v sodnih postopkih, ki še niso končani, in da zato zadeve ne more komentirati.

Parapsihološke metode koristne, vendar ne na sodišču

Profesor kriminalistike na fakulteti za varnostne vede dr. Darko Maver razmišlja takole: "Novica, da je sodišče v četrtek zares zaslišalo jasnovidko in z njo celo opravilo prepoznavo 'osumljenca', me je šokirala in pretresla. Parapsihološke metode so sicer lahko koristne za kriminaliste pri iskanju pogrešanih in izgubljenih oseb ali predmetov, ko ni nobenih drugih indicev in so izčrpane vse možnosti poizvedovanja, nikakor pa ne sodijo na sodišče kot dokazno sredstvo. Predvsem zaradi nezanesljivosti in neznanstvenosti teh metod. To so ugotovili tudi drugod po svetu in jih zato ne uporabljajo v sodnih postopkih. Če nastajajo zapleti že pri vprašanju dopustnosti poligrafskih preiskav, ki so celo 95-odstotno zanesljive, je uporaba parapsiholoških metod, kot so na primer telepatija, jasnovidnost, prekognicija, uporaba nihala ali bajalice in psihometrija, predvsem zaradi nezanesljivosti povsem nesprejemljiva v sodnem dokaznem postopku. Sodišče je sicer prosto pri presoji dokazov in zakon o kazenskem postopku tovrstnih metod izrecno ne prepoveduje (kot na primer hipnozo), toda po mojem mnenju parapsihološke metode vendarle ne ustrezajo splošnim kriterijem za uporabo neke metode v dokazne namene."

Zgrešila za 50 metrov

Jasnovidnost po mnenju pravnih strokovnjakov torej na sodišču nima nobene dokazne vrednosti, lahko pa je koristna in v pomoč na nekaterih drugih področjih. Ena najbolj uspešnih slovenskih jasnovidk je zagotovo profesorica Milka Petrovec -Koprivica. Leta 1984 je pravilno določila mesto, kjer je strmoglavil vojaški helikopter, v katerem so umrli trije častniki Jugoslovanske ljudske armade. K iskanju jo je nagovorila prijateljica, ki je bila soseda žene enega od izginulih pilotov. Milka Petrovec - Koprivica je s pomočjo pilotove trenirke, njegovih fotografij, nihala in specialnega zemljevida "občutila", da je helikopter nekje na območju Jelenovega žleba v okolici Črnomlja, čeprav so ga takrat intenzivno iskali v okolici Postojne. Na podlagi tega podatka so iskanje preusmerili na ta del Slovenije in strmoglavljeno gazelo res našli borih 50 metrov stran od točke, ki jo je določila jasnovidka.

Milka Petrovec - Koprivica tudi sicer med ljudmi slovi kot ženska, ki je do ure, kraja in jakosti natančno napovedala potres na Kopaoniku, napovedala vojno v Jugoslaviji, našla več kot petdeset pogrešanih, umrlih in živih oseb ter s svojo sposobnostjo do ozdravitve pomagala mnogim hudo bolnim ljudem, med drugim tudi škofu dr. Stanislavu Leniču. "Ne bi se rada hvalila in izpostavljala, raje si preberite mojo knjigo Z zaupanjem v Neznano, kjer je popisano vse, kar sem počela leta in leta. Dokumentirano je tudi s primeri ozdravljenih ljudi in pospremljeno z mojimi mislimi," nam je povedala Petrovec-Koprivičeva. Dodala je, da se je s tem ukvarjala skoraj 30 let, iz časopisnih člankov pa je razvidno, da je njeno delo pred leti prekinila huda prometna nesreča. "Ne morem vam razložiti, kakšno tehniko uporabljam, ker se to ne da pojasniti niti ne naučiti. Nihalo je pri tem le nekakšno pomagalo, sredstvo, sicer pa gre za nekakšno videnje in slišanje," je dejala.

Na vprašanje, kaj si misli o pričanju jasnovidke pred sodiščem, je odgovorila, da takšne izpovedi na sodišču običajno nimajo veljave. "Sicer pa gospe ne poznam in ne vem, koliko potrjenih videnj ima za seboj oziroma kolikokrat pred tem se je že dokazala," nam je dejala Milka Petrovec - Koprivica.