Tri odpovedi v enem mesecu

Rusija in Slovenija sta letos odpovedali tri obiske na visoki ravni, kar je po besedah dr. Milana Brgleza, nosilca predmeta Diplomatski in konzularni odnosi na fakulteti za družbene vede, "rahlo nenavadno, čeprav je tudi mogoče, da gre za splet okoliščin". Najprej je junijski obisk v Rusiji in predvideno srečanje z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom v Sankt Peterburgu dan pred odhodom odpovedal premier Janez Janša. V njegovem kabinetu so tedaj dejali, da ima druge obveznosti, ki jih niso podrobneje pojasnili.

Domnevno je kot protiukrep sledila odpoved obiska Lavrova in nato še odpoved obiska ministra za gospodarstvo Andreja Vizjaka v Rusiji.

Janša se tudi tokrat ne bo sestal z Lavrovom, ki ga bo gostil zunanji minister Dimitrij Rupel, sprejel naj bi ga tudi predsednik Janez Drnovšek, če bo na delu. Janša bo namreč ta dan na enodnevnem uradnem obisku v Londonu.

Obiska Belorusije ni bilo

Kot ocenjuje Brglez, bi Lavrov v vsakem primeru, ne glede na kakovost odnosov med državama, prišel na obisk v Slovenijo zaradi bližajočega predsedovanja Uniji.

Odpoved obiska Lavrova je veleposlanik Ruske federacije v Sloveniji Mihail Vanin tedaj opravičil z obiskom Belorusije in srečanja držav jugovzhodne Azije. Iz pregleda aktivnosti ruskega zunanjega ministra, ki je objavljen na spletni strani ministrstva, pa je razvidno, da Lavrov na dan proslave pod Vršičem, torej v nedeljo, 29. julija, ni obiskal ruske zahodne sosede. To so nam že konec avgusta potrdili tudi na beloruskem zunanjem ministrstvu. "Gospod Lavrov je bil na obisku v Minsku 28. junija, ne pa tudi mesec dni kasneje," so dejali v tamkajšnji službi za odnose z javnostmi.

Po dostopnih podatkih je bil Lavrov med 26. in 30. julijem v Moskvi. Dan po slovesnosti pod Vršičem se je srečal s predsednikom palestinske uprave Mahmudom Abasom, šele v sredo, tri dni po Vršiču, pa je govoril na srečanju Aseana v Manili.

"Rusija je globalna igralka in njeni predstavniki so zelo zaposleni. Lavrov je svoj obisk preložil na oktober. To se pravi po počitnicah," je odpoved obiska na TV Slovenija takrat komentiral slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel. Zdaj Lavrov prihaja z dodatnim mesecem zamude.