"Primera ne bom več komentiral. Lahko rečem le, da sledi nadaljevanje. Dokazal bom resnico," je povedal dolgoletni novomeški trener, ki očitana dejanja zavrača kot neresnična. "Pričakujemo, da bo s tožbo zaradi klevetanja uspel," pravi predsednik upravnega odbora (UO) kluba Anton Repovž. Ob tem je zavrnil očitke nevladnih organizacij o neukrepanju kluba, medije pa obtožil, da na klub izvajajo velik pritisk, kar naj bi zelo negativno vplivalo na novomeško atletiko nasploh.

Klub bi moral (za)ščititi otroke

Na nedavnem sestanku UO kluba so med drugim ugotovili, da je bilo ukrepanje kluba v primeru Vernig pravilno. Nevladne organizacije so klubu očitale, da otrok ni dovolj zaščitil, z "minimaliziranjem" primera pa naj bi bil po mnenju Društva za nenasilno komunikacijo tudi sokriv domnevnega dejanja.

Vodstvo kluba je takoj po razkritju zgodbe v Dnevniku sredi septembra trenerja odstavilo, pred dnevi pa ja spet začel delati. "Da bi zagotovili nemoteno delovanje kluba, smo se odločili, da ga ponovno umaknemo z mesta trenerja. Dejstvo pa je, da je S. M. gonilna sila novomeške atletike že od njenih začetkov," dodaja Repovž. Tudi skrinjica za anonimne prijave, ki so jo postavili v garderobi atletov in atletinj, je po dobrem mesecu še vedno prazna, Repovž pa pravi še to, da na upravo kluba ni prispelo niti eno pismo ali kakršna koli pripomba na delo omenjenega trenerja.

Vernigova razmišlja o civilni tožbi

Jana Vernig se morebitne obravnave na sodišču ne boji. "Da me lahko S. M. toži zaradi obrekovanja, me je že na začetku opozoril moj odvetnik. Imam čisto vest. Govorim resnico, o dogodkih, podobnih mojemu, pa lahko veliko povedo še mnogi drugi." Vernigova se čudi, da tudi sam klub ni sprožil preiskave, saj je njegova dolžnost, da zaščiti otroke. "Poleg tega sploh ne gre za klub, ampak za trenerja in njegova dejanja," dodaja.

Zadeva se bo najverjetneje razpletla na sodišču. Sodno obravnavo je hotela doseči že Vernigova, ki je junija letos vložila prijavo na novomeško policijo. Ta je primer predala tožilstvu, ki pa ga je zaradi zastaranja zavrglo. Vernigova zdaj razmišlja o civilni tožbi.

Zaradi odsotnosti trenerja S. M. bodo morali nekatere atlete in atletinje v klubu prerazporediti, zato se bo še ta teden sestal aktiv trenerjev in k sodelovanju povabil morebitne nove strokovnjake, ki bi bili pripravljeni v odsotnosti S.M. okrepiti trenerske vrste. Sklepe upravnega odbora, odločitve trenerjev in način dela v prihodnje naj bi v začetku naslednjega tedna predstavili tudi atletom in njihovim staršem.