Uvodni govorec je bil Zak Greant, Kanadčan, strokovnjak s področja odprte kode, mož širokega duha, ki je sodobna vprašanja o pomenu odprte kode uspešno povezal z zgodovinskimi izkušnjami človeštva. In tako zaključil: "Odprta koda je pogoj in podlaga napredku in svobodi človeštva." Predstavitev je poimenoval The Age of Literate Machines (Doba pismenih strojev), nemara pa je bilo občinstvu - večinoma programerjem, strokovnjakom konkretne naravoslovne znanosti - poučno poslušati, zakaj je njihovo delo tako pomembno.

Jure Pečar iz Domence je ob tej priložnosti predstavil izhodišča tako imenovane virtualizacije, kar je terminus technicus za tehniko združevanja fizičnih resursov. "To je prostorsko in energetsko učinkovita, funkcionalno in ekonomsko prilagodljiva rešitev, ki ponuja možnost izpolnjevanja vseh potreb in želja strank," je pojasnil Pečar, govoreč s stališča ponudnika internetnega gostovanja. Verjetno je bila najbolj zanimiva ugotovitev, da z njihovega stališča med najboljše rešitve za doseganje učinkov spada aplikacija Virtuozzo, ki je od leta 2005 dosegljiva tudi za operacijski sistem Windows.

Samo Gabrovec, predstavnik ProPlusa, je predstavil njihove izkušnje, pri čemer velja izpostaviti ugotovitev, da je "najboljša rešitev interni razvoj". Tomislav Gorišek iz podjetja TBP je predstavil OpenVPN kot elegantno odprtokodno rešitev za povezovanje med različnimi omrežji, ki je v navezi s specializirano linux distribucijo IPCOP (usmerjevalnik, požarni zid) dovolj zmogljiva in varna za uporabo v podjetjih. Več govorcev je predstavilo konkretne rešitve in izkušnje, prav tako pa že znane prednosti in slabosti uporabe odprtokodnega programja.