Po zaslugi Gorenjca Dareta Voglarja in Angleža Garyja Billsona so imeli mladi Gorenjci res odlično spoznavanje z domovino nogometa: "Trenirali smo v akademijah Manchester Cityja, Boltona in igrali s selekcijama Evertona. Skupaj smo imeli tri treninge in dve tekmi, tudi rezultatsko smo bili kar uspešni (dva remija, dva poraza), naši igralci pa so zbudili pozornost Angležev. Bolton je že izrazil željo po sodelovanju," je dejal vodja strokovnega dela v klubu Robert Misja. Angleški trenerji so pokazali svoj način treninga, fantje pa so si ogledali tudi dve tekmi Premier lige. V živo so videli na delu Manchester United na Old Traffordu in Bolton v prekrasni Reebok Areni. Obenem so trenirali v posebni dvorani s 24 igrišči za mali nogomet v Manchestru, videli pa tudi novo Evertonovo akademijo za delo z mladimi, ki jo odpirajo v teh dneh. Gre za 13 milijonov evrov vreden kompleks z vsem, kar je potrebno za vzgojo nogometaša.

"Za nas je bilo to nekaj novega, način igre nasprotnikov je drugačen, igrajo veliko bolj agresivno. Navdušeni smo bili nad tekmama in vzdušjem, ogledali pa smo si tudi sloviti Anfield - dom Liverpoola, videli nogometni muzej in spoznali del angleške nogometne tradicije," je dejal David Jerkovič, državni reprezentant iz Triglava.

Gostitelji so mlade Slovence lepo sprejeli, pohvalno pa so se izrazili tudi o znanju mladih "orlov". Klubi, ki imajo stokrat višji proračun od kranjskega Triglava, naj bi povezavo s Slovenijo ohranili. Smisel potovanja na Otok je bil tudi v navezovanju stikov, izmenjave ekip in spoznavanja organizacije njihovih akademij: "Nič ni prepuščeno naključju, delajo organizirano, na voljo imajo odlične pogoje, dvorane z igrišči, zunanja igrišča z umetno in naravno travo, trenerje za telesno pripravo, zdravnike, psihologe, pedagoge in zato je bilo za nas izredno dobro, da smo vse to videli v živo, delali z njihovimi trenerji," je dejal Robert Misja.

Ni nemogoče, da bo prav kranjski klub v prihodnje z novimi angleškimi športnimi prijatelji vzpostavil tesnejše stike. Triglav ima sicer v različnih selekcijah reprezentante in nekateri med njimi so zanimivi tudi za največje evropske klube.