A verjetno ni bilo junaka, ki bi si upal trditi, da je bil to njen zadnji finale v Roland Gasrrosu in da ne bo osvojila nobenega turnirja za veliki slam več. To se je zdelo približno tako verjetno, kot da bo dokončni sloves od teniške kariere pospremila novica o pozitivnem dopinškem testu. Toda vse to se je v resnici zgodilo in to v vihravem slogu, v kakršnem je potekala njena športna pot.

Hingisova, ki je dobila ime po Martini Navratilovi, je opravila dodatni test las na zasebni kliniki, ki ni odkril jemanja kokaina, njeni odvetniki pa naj bi našli vrsto napak pri postopku testa na letošnjem turnirju v Wimbledonu. Ne glede na to, ali bo uspešna pri pranju svojega imena, bo "Miss Swiss" za vedno ostala zapisana v teniških zgodovinskih knjigah kot ena najboljših in najbolj samosvojih igralk v zgodovini.

Da je Hinginsova posebna osebnost, vredna pozornosti, je jasno že ob bežnem pogledu na njeno biografijo, ki razkriva, da bi njeno življenje lahko ponazorila ena sama beseda - hitrost. Mama in oče, ki sta bila oba teniška igralca in sta se, ko je bila Martina še majhna deklica, ločila, sta ji teniški lopar v roke podala pri dveh letih, pri štirih pa je že igrala na turnirjih. Podobno bliskovito se je odvijala njena kariera, polna rekordov. Prvega je postavila pri 12 letih, ko je postala najmlajša zmagovalka turnirja za grand slam med mladinkami. Dve leti kasneje je debitirala v članski konkurenci, pri 16 letih in treh mesecih pa je kot najmlajša v 20. stoletju slavila na turnirju velike četverice - leta 1997 je dobila turnir v Melbournu. Takrat je bila daleč pred vsemi tekmicami, a v Parizu doživela prvo veliko razočaranje, saj jo je v finalu premagala Iva Majoli, kar je bil njen prvi poraz v letu 1997, ki ga je nadaljevala s slavjem v Wimbledonu in New Yorku.

V francoski prestolnici ji ni bilo usojeno zmagati, oba finala je izgubila, s čimer se je stežka sprijaznila. Toda v uteho ji ostaja pet naslovov na turnirjih za grand slam, 209 tednov na vrhu lestvice ATP, kar jo uvrša na četrto mesto vseh časov, in svetovna slava. Do te je prišla tudi zaradi druženja z Ano Kurnikovo, s katero je tvorila manekensko navezo v medijih (nekateri so ju poimenovali teniški Spice Girls) in zmagovalno dvojico na igrišču. Medtem ko jo je Tenis magazine uvrstil na 22. mesto med vsemi igralkami vseh časov, jo je revija FHM dvakrat razglasila za eno izmed stotih najbolj privlačnih Zemljank. Kot ena najuspešnejših igralk v zgodovini se je zaradi kroničnih težav s poškodovanimi gležnji poslovila leta 2003, ko je bila stara 22 let. Ko se je tri leta kasneje vrnila na turnejo, je dokazala, da še vedno sodi med najboljše, vendar nekdanjih rezultatov ni dosegla. Prvega novembra 2007 je sporočila, da je vsega konec. Tudi tokrat, pri 27 letih, so bile krive poškodbe, začinjene s šokantno kokainsko novico.