Po mnenju društva je atletski klub v zvezi s sumom spolnega nasilja ukrepal neustrezno, hkrati pa opozarjajo, da je po zakonu o socialnem varstvu dolžnost vseh organizacij, da prijavijo vsakršen sum ogrožanja otrok.

Primer je zastaral

Znano je, da je nekdanja atletinja in kasneje dolgoletna odbojkarska reprezentantka (bila je tudi kapetanka ženske izbrane vrste), danes 30-letna Jana Vernig atletskega trenerja S. M. prijavila zaradi spolnega nadlegovanja pred 18 leti, tožilstvo pa je primer zaradi zastaranja zavrglo. Oseminštiridesetletni S. M., ki je bil od razkritja zgodbe sredi septembra na izrednem dopustu, nato pa na bolniški, pa nam je potrdil, da je spet začel delati.

"Menimo, da mora atletski klub storiti vse, da zagotovi varnost svojih varovank in varovancev," je med drugim v dopisu, ki ga je podpisalo še pet drugih nevladnih neprofitnih organizacij, zapisalo Društvo za nenasilno komunikacijo. V pismu nadalje piše, da je trenerjevo otipavanje deklet pri treningu potrdilo tudi več obiskovalcev enega od novomeških spletnih forumov. "Čeprav atletski klub, starši, varovanci in varovanke trenerja, ki je prijazen in prizadeven, cenijo, saj z njegovo pomočjo otroci dosegajo odlične športne uspehe, to ne izpodbija dejstva, da zlorablja svoj položaj za zadovoljevanje lastnih spolnih želja na račun otrok in njihovega zaupanja."

Otroke bi morali zaščititi

V društvu so zgroženi nad dejstvom, da trener spet dela z mladoletnimi varovankami in varovanci, atletski klub pa na tak način po njihovem mnenju "zanika sporočila žrtev" in je tako "soodgovoren za trenerjeva dejanja". "Atletski klub Krka z neukrepanjem, banaliziranjem in minimaliziranjem zanika problem ter tako ustvarja situacijo, v kateri lahko trener svoje varovanke in varovance prepričuje, da je njegovo početje naravno, normalno in neproblematično. Opozarjamo, da je skrb za varnost varovank in varovancev dolžnost atletskega kluba," še pišejo v dopisu, ki so ga med drugim poslali Atletskemu klubu Krka, njegovim sponzorjem ter inšpektoratu za šolstvo in šport.

Predsednik kluba Anton Repovž, ki je bil te dni na dopustu, pravi, da dopisa ni videl, zato ga tudi ne more komentirati. Kaj več bo morda znanega po torkovi seji upravnega odbora kluba. "Vsak ima pravico, da razmišlja po svoje," dodaja Repovž. Trener S. M. pa pravi, da ve za dopis, vendar ga prav tako ne želi komentirati.

"Čeprav verjamemo, da se je Atletski klub Krka znašel v neprijetni situaciji, ko se mora odločiti, ali onemogočiti delo uspešnemu trenerju in odpraviti vsako možnost za zlorabo varovank ali pa mu dovoliti nadaljnje delo in tvegati možnost, da izkorišča svoj položaj, je neizpodbitno dejstvo, da so otroci bolj potrebni zaščite kot odrasel človek," še menijo v društvu. Podpisane nevladne organizacije dodajajo, da bodo storile vse, kar je v njihovi moči, da zaščitijo otroke v omenjenem atletskem klubu.