Ko so svoje načrte predstavljali direktorji reprezentanc, namreč nemškega jezika niso prevajali, zato so številni novinarski kolegi od vsepovsod gledali v zrak in se čudili, kaj se dogaja.

Predsednik Mednarodne smučarske organizacije (FIS) Gian-Franco Kasper se je v uvodnem govoru dotaknil nekaterih večjih problemov alpskega smučanja. "Sezona, kakršna je bila lani, je za nas pogubna. Zaradi izjemno visokih temperatur smo izgubili veliko mladih smučarjev, ki niso imeli možnosti, da bi smučali na snegu. Zato v tej sezoni nujno potrebujemo dobro sezono. Nujno moramo tudi pridobiti več mladih na sneg in za to storiti več, kot smo v zadnjih letih," je uvodoma dejal Kasper. Söldenski veleslalomski preizkušnji sicer nakazujeta dobro zimo, a je skrb zbujajoč podatek, da trenutno primanjkuje snega tako v Leviju na Finskem, kjer naj bi se nadaljeval svetovni pokal z moškim in ženskim slalomom, kot Panorami v Kanadi, ki je povsem zelena.

"Druga velika težava je globalno segrevanje. O tem ne bi preveč izgubljal besed, ker je o tem veliko govora tudi v politiki. Najbolj smešno se mi zdi, ko me sprašujejo, kaj je naredila FIS za globalno segrevanje. Na temperature žal ne moremo vplivati. A sem po naravi optimist. Tudi v preteklosti je bila kdaj zelo mila zima, a se je kasneje vse uredilo," je nadaljeval prvi mož FIS.

Letošnji koledar prizorišč svetovnega pokala je spremenjen. Nekaterih tradicionalnih tekem ni na sporedu v terminih, ki so jih krasili. "Zelo velik poudarek dajemo testom pred velikim tekmovanjem. Tako bo denimo v Kanadi letos prva velika generalka pred olimpijskimi igrami v Vancouvru. Želimo, da bi bile olimpijske igre izpeljane brezhibno. Tako se bo v sezoni 2011/12 svetovnemu pokalu pridružil tudi Soči, kjer bodo olimpijske igre 2014," odgovarja Kasper in dodaja: "Zelo veliko je držav, ki vlagajo veliko denarja, da lahko smučajo. To so Bolgarija, Madžarska, Češka, Slovaška, Gruzija, Južna Koreja... Zato se bo svetovni pokal razširil tudi v te države. Bansko v Bolgariji bo že prihodnje leto gostil tekmo svetovnega pokala."

Direktor moškega dela svetovnega pokala Günter Hujara je povedal, da bo vsako sezono največ 42 tekem svetovnega pokala. V tej sezoni bo dovoljen večji radij smuči, višina med 'pancerjem' in smučjo bo manjša. A to po besedah kanadskega direktorja reprezentanc Dušana Grašiča, ki se je v Söldnu pojavil s spremenjenim videzom (brado si je obril in se tako precej pomladil), niso kakšne revolucionarne spremembe. Tudi večina slovenskih smučarjev na čelu s Tino Maze ni občutila velikih sprememb, še najbolj 19-letni Matic Skube.

Medtem ko se nekaterim smučarjem izpolni cilj, ko se po točkah uvrstijo med prvo petnajsterico, kar pomeni, da sodelujejo na žrebanju štartnih številk, kar je na vseh prizoriščih svetovnega pokala velik dogodek, je drugim ta obveznost večkrat v breme. A doslej so imeli "kršitelji" majhno kazen, saj so v primeru, da so zamudili ali jih na žrebanje ni bilo, dobili najslabšo štartno številko znotraj prve jakostne skupine. Odslej bo drugače in bodo štartne številke precej višje (nad 45), pomagalo pa jim ne bo niti pravilo 400 osvojenih točk v svetovnem pokalu, po katerem lahko le-ti v vseh disciplinah štartajo za najboljšimi petnajstimi ali tridesetimi. Povrhu bodo še denarno kaznovani, in sicer med tisočimi in 5000 švicarskimi franki. Pri vsem tem je bilo v Söldnu ironično, da na eni strani FIS stremi k vse večji profesionalizaciji, na drugi pa le nekaj minut kasneje, ko se pohvali s strožjimi prijemi, le nemo opazuje, kako nekateri športni direktorji manjkajo na sicer obveznem Forumu alpinumu.