Hiperplazija, če se ne zdravi, lahko povzroči številne resne zaplete, karcinom pa je huda in težko ozdravljiva bolezen.

Vsi zainteresirani se lahko na pregled naročijo od ponedeljka do petka, osebno v urološki ambulanti na bolnišnični polikliniki ali po telefonu 03 423 35 63. Preventivni pregled prostate, ki ga bodo izvajali v okviru omenjenega projekta 100 brezplačnih pregledov, financira pa ga družba GlaxoSmithKline, zajema klinični pregled, določitev prostatičnega specifičnega antigena v krvi in ultrazvočni pregled prostate.

Prostata je moška spolna žleza, velikosti skoraj štiri centimetra, leži pod mehurjem oz. med sramno kostjo spredaj in danko zadaj. V puberteti začne pod vplivom moških spolnih hormonov rasti in približno do 20. leta starosti doseže omenjeno velikost. Značilno za prostato je, da pri večini moških po 50. letu starosti ponovno raste, kar stroka imenuje hiperplazija prostate. To je ena od najpogostejših nerakavih bolezni pri moškem, ki se običajno ne razvija v raka, povzroča pa težave z odvajanjem seča.

Rak prostate je maligna sprememba žleze, vendar se lastnosti bolezni razlikujejo glede na starost obolelega pacienta. Največkrat za rakom prostate obolevajo starejši moški in pri njih je rak praviloma malo agresiven in veliki večini ne povzroča pomembnejših težav. Povsem drugače pa je z rakom prostate za katerim obolijo mlajši moški, saj je pri njih bolezen praviloma zelo agresivna, napreduje zelo hitro in kar je še posebej kritično, jo zdravniki odkrijejo zelo pozno. Prognoza teh bolnikov je zato slabša.

Zdravljenje omenjenih obolenj prostate je učinkovitejše in s tem uspešnejše po zgodnjem diagnosticiranju. To pa je mogoče pri rednih pregledih moških. Če v družini ni bolezni, zdravniki tovrstne preglede svetujejo po 50. letu starosti, sicer pa vsaj pet do deset let prej.