Na oder pa tokrat ni stopil Umberto Eco, edini sposoben privabiti tako veliko in pisano množico kultiviranih obrazov, temveč rimski župan. Walter Veltroni je za prvi zbor svoje pred 14 dnevi rojene Demokratske stranke še enkrat izbral italijanski sever. Tako kot junija, ko je v Torinu napovedal svojo kandidaturo za sekretarja stranke, je v soboto, potem ko ga je velika večina ustanoviteljev Demokratske stranke izbrala za sekretarja, za rojstno mesto stranke izbral mesto razvitega industrijskega severa, kulturno in politično oddaljenega od zatohlega politikantstva v Rimu.

Za polovico manj poslancev in enodomni parlament

Veltroni, kot pred njim že Silvio Berlusconi, se nima za klasičnega politika. In kot Karl Wojtyla na začetku svoje papeške kariere zdaj tudi Veltroni Italijane nagovarja, naj jih ne bo strah, naj odprejo okna. Le da se Kristus tokrat imenuje Demokracija, Veltroni pa veruje, da bo ta odrešila bolno in zablodelo Italijo.

Zavedajoč se svojega uspeha izpred dveh tednov, ko ga je 3,5 milijona Italijanov s plebiscitom postavilo na čelo nove stranke, Veltroni ni mogel in ni hotel razočarati pričakovanj. Pred delegati zasedanja ustavodajne skupščine je napovedal dokončno smrt strankam, ki so v preteklem stoletju prevladovale na italijanskem političnem prizorišču, razglasil je vojno strankokraciji, ki je spodjedla državo in paralizirala deželo. "Ni mogoče, da živimo v deželi, kjer dva senatorja štejeta več kot milijoni glasov Italijanov, ki so se udeležili zadnjih volitev," je med ovacijami dvorane na absurden položaj v italijanskem senatu, v katerem se Prodijeva vlada vsak dan bori za preživetje, opozoril sekretar nove stranke.

Veltroni je nato opisal reforme, s katerimi naj bi že v naslednjih mesecih vpeljali enodomni parlament, razpolovili število poslancev, okrepili vlogo šefa vlade, predvsem pa poslancem preprečili, da se lahko selijo iz ene v drugo parlamentarno skupino.

Vračanje zaupanja v državo

Demokratska stranka nikomur ne sme postati življenjski poklic, je dejal Veltroni ter se zavzel za obliko odprtih forumov, v katerih bodo ljudje občasno združevali interese in dejavnost zgolj za dobro dežele. Ni še jasno, ali bo nova stranka imela stalno članstvo z izkaznicami, toda Veltroni je napovedal, da bodo organe, lokalna vodstva stranke in strankine kandidate na seznamih za naslednje politične volitve določili predvolilnih zbori volilcev.

Veltroni, demokrat, seveda iz razprav o reformah in inovativnih prijemih, ki naj bi Italijanom postopoma vrnile zaupanje v državo in vsakemu med njimi ustvarile občutek, da je del nečesa pomembnega, ni izključil dosedanjih koalicijskih partnerjev skrajne levice. Rimski župan je vse stranke in tudi levico pozval, naj se pridružijo konstruktivni razpravi o reformah, skrajni levici pa zagrozil, da bo nova, zdaj že največja stranka v deželi, pot nadaljevala tudi brez njih.

Veltroni pa se ni omejil le na domače zadeve. Reformirana Italija znotraj integrirane Evrope bo imela večjo vlogo tudi na mednarodnem področju, v svetu vse bolj zaostrenih odnosov in konfliktov. Tudi globalno tržišče zahteva nova pravila, Italija pa bi lahko postala vodilna sila v prizadevanju za ponovno uravnoteženje ekološkega sistema, je dejal Veltroni.