V velikem finalu so Amabokoboko (v zulujskem jeziku je to izraz za južnoafriške gazele) s 15:6 premagali Anglijo, ki je tako neuspešno branila naslov prvaka izpred štirih let. Za Južno Afriko je bilo to drugo slavje na svetovnih prvenstvih po letu 1995, junak finalne tekme na štadionu Saint-Denis pa je bil Percival Colin Montgomery. Že 33-letni Monty se je štirikrat vpisal med strelce in je tako zasenčil tudi Jonnyja Wilkinsona, edinega strelca Anglije. Wilkinson je bil angleški junak pred štirimi leti, ko je praktično sam Otočanom priigral naslov prvaka, tokrat pa so bile njegove čarovnije premalo. Montgomery je na celotnem prvenstvu sicer dosegel kar 105 točk in bil z naskokom prvi na lestvici strelcev.

Reprezentanti Južne Afrike so imeli v Parizu močno podporo s tribun, prestižne, a ne ravno mogočne lovorike za naslov prvaka pa se je z njimi veselil tudi predsednik države Thabo Mbeki. Slednjega so igralci po zmagi nosili na ramenih, kapetan Gazel John Smit pa upa, da bo osvojeni naslov prvaka vplival tudi na življenje v Južni Afriki. "Upam, da bo ta zmaga ustvarila scenarij, ki bo povezal vse skupaj in bomo pozabili na rasne prepreke, ki so v naši državi še vedno visoke," se nadeja Smit, medtem ko so bili kljub porazu v taboru Anglije ponosni na svoj dosežek. Pred prvenstvom jih namreč nihče ni uvrščal v krog največjih favoritov. "Igralci so opravili fantastično delo. Seveda so razočarani, ker so izgubili v finalu, toda ko bodo v naslednjih dneh strnili svoje misli, bodo ugotovili, da so še kako ponosni na svoj dosežek. Mislim, da so z igrami na prvenstvu utišali marsikaterega kritika," je bil zadovoljen angleški selektor Brian Ashton.

Finalna tekma v Parizu je bila sicer poligon slavnih obrazov. Poleg predsednika Južne Afrike Mbekija so si jo tako v živo ogledali tudi francoski predsednik Nicolas Sarkozy, francoski premier Francois Fillon, njegov britanski kolega Gordon Brown, britanska princa William in Harry... To ne čudi, saj je bilo prvenstvo pravi hit in je podrlo marsikateri rekord. Tako si je vse tekme prvenstva v živo ogledalo kar 2,25 milijona ljudi (v povprečju več kot 46.000 na tekmo), v času prvenstva pa je Francijo, Wales in Škotsko zgolj zaradi ragbija obiskalo več kot 400.000 navdušencev.

Po koncu prvenstva so podelili tudi nagrade najboljšim igralcem leta. Pričakovano je najžlahtnejšo lovoriko domov odnesel Bryan Habana, ki je v izboru za najboljšega igralca prehitel argentinska zvezdnika Felipeja Contepomija in Juana Hernandeza ter Novozelandca Richija McCawa in Francoza Yannicka Jauziona. Južna Afrika je prejela nagrado za moštvo leta, njen selektor Jack White pa za trenerja leta. Naslednje svetovno prvenstvo v ragbiju bo na sporedu čez štiri leta, gostila pa ga bo Nova Zelandija.