Po desetih reprezentančnih letih igranja si želim vzeti malce premora in več časa preživeti s svojo družino, za katero moje igranje v tujini in selitev tudi pomenita velik stres in obremenitev. A to ne pomeni dokončnega ne slovenski reprezentanci. Upam, da bom v prihodnje spremenil svoje mnenje in še kdaj zaigral za Slovenijo," se nadeja rokometaš Aleš Pajovič, ki se po pričakovanju ni udeležil včerajšnjega zbora igralcev moške reprezentance Slovenije v Ljubljani. "Pajo" bo namesto igranja dveh tekem proti Hrvaški v Širokem Brijegu in Splitu (za reprezentanco je nazadnje igral oktobra lani) do konca tedna ostal v Celju in treniral z domačim klubom, nato pa se bo vrnil v svoj novi klub Kiel.

Tudi njegova žena Tina, sin Josh in hčerka Lia so že novi prebivalci Kiela, kjer se je Pajovič znašel po igri naključij. Sergej Rutenka in Arpad Šterbik (Ciudad Real) bi morala že junija dobiti špansko državljanstvo, a so se stvari zapletle. Ker lahko v Španiji v vsakem klubu igra največ devet tujcev, Rutenka in Šterbik pa naj bi po novem postala "Španca" šele decembra, je Pajovič kot deseti postal "tehnološki višek" v Ciudadu Realu. "Ko je postalo jasno, da v španskem prvenstvu in evropski ligi prvakov ne bom mogel igrati, sem dobil kopico ponudb iz drugih španskih klubov in Madžarske. A po pogovoru s trenerjem Talantom Dušebajevom sem se odločil ostati v Ciudadu Realu, saj sva računala, da ne bi igral le mesec ali dva, za tako kratek čas pa bi bila tudi selitev z družino nesmiselna. Žal se je nato zapletlo z Rutenko in Šterbikom, meni pa je počasi že presedal le trening in nič igranja. To kmalu postane monotono, neprijetno za psiho in moralo igralca. Zato je prišla Kielova ponudba kot as na desetko," pojasnjuje 28-letni Celjan.

Po poškodbah Francoza Nikole Karabatica in Čeha Filipa Jiche je Kielovo vodstvo ekspresno navezalo stik s Pajovičem in njegovim menedžerjem Josejem Mario Messallesom (je tudi menedžer Barceloninega nogometaša Samuela Eto'oja). Nato ga je zjutraj poklical zdajšnji soigralec Vid Kavtičnik, nato še Kielov trener Noka Serdarušić, zvečer je že kupoval letalske karte, naslednje jutro je bil v Nemčiji. Po le dveh treningih z novimi soigralci je bil njegov debi v nemški ligi sanjski - na derbiju proti Gummersbachu je dosegel kar deset zadetkov in prispeval največji delež h Kielovi zmagi s 33:31. "Pričakoval sem, da bom pomagal le v obrambi, nato pa me je Noka postavil kar v začetno sedmerko. Priznam, da sem zaradi napora skoraj padel v nezavest. To je noro, koliko vsi tečejo in kako peklenski je ritem igre. Po dobrih desetih minutah sem trenerja prosil, naj me malce posadi na rezervno klop, da pridem k sebi. Ampak zdaj sem že prišel v nemški ritem treniranja in igranja, zato je vse v redu," opisuje 198 centimetrov visoki in 111 kilogramov težki Aleš, ki ga je trener Serdarušić že pred leti vabil v Kiel, a se je takratni član Celja Pivovarne Laško odločil za Ciudad Real.

In kako se je vključil v igro Kiela, ki naj bi imel kar 50 uigranih kombinacij v igri? "Na začetnih treningih sem si jih zapomnil pet, a ugotovil sem, da s Švedom Stefanom Lövgrenom zares ni težko igrati. Pred vsako akcijo mi je pojasnil, kaj moram storiti, potem pa je vse videti zelo enostavno," pravi Pajovič, ki ga je po debiju v Kielovem dresu proti Gummersbachu poklical predsednik Ciudada Reala in ga v šali vprašal, zakaj ni dosegal toliko zadetkov v dresu njegovega kluba.

Pajovič ima pogodbo s Ciudadom Realom, kamor je prišel leta 2003, še za dve sezoni (z možnostjo podaljšanja še za tretjo). Na osnovi dogovora med kluboma naj bi nosil črno-beli Kielov dres do konca leta 2007, nato pa naj bi se vrnil v Ciudad Real: "Rutenka in Šterbik naj bi decembra dokončno dobila državljanstvo, Španci pa name računajo v drugem delu evropske lige prvakov. Zato mi tudi niso dovolili igranja za Kiel v Evropi, ampak le v nemški ligi in pokalu. A če se bo z njuno naturalizacijo spet kaj zapletlo, bom moral razmisliti kako naprej. Čeprav se zavedam, da takšne denarne in socialne varnosti, kot jo imam v Ciudadu Realu, verjetno ne bi imel v nobenem drugem klubu na svetu."