Vpleteni za komentarje včeraj niso bili dosegljivi, več virov pa nam je potrdilo, da je sodu izbila dno za danes sklicana  skupščina, ki naj bi se odvila takoj po seji nadzornega sveta. Na dnevnem redu skupščine so spremembe statuta, s katerimi bi imenovanje odgovornih urednikov Delovih edicij prenesli z uprave na nadzorni svet. Gre za nov poskus zmanjševanja pristojnosti in vpliva predsednika uprave, ki se je znotraj Delove hiše začelo avgusta z imenovanjem Janeza Markeša za odgovornega urednika časopisa Delo.

Še v petek se je v krogih blizu Delu omenjalo tudi možnost, da bi Danilo Slivnik, ki je predsednik uprave postal lani januarja (pred tem je bil tri mesece član uprave), na današnji seji nadzornega sveta protestno odstopil. Vendar so naši viri včeraj zagotovili, da se to še ne bo zgodilo in da si je Slivnik vzel čas za premislek oziroma morebiten protinapad.

O natančnih vzrokih nesoglasij med Slivnikom ter Starina Kosmovo in Zdolškom, ki so pred meseci časopisno hišo Delo skupaj speljali vplivu največje vladne stranke SDS na čelu z Janezom Janšo, je težko ugibati. Sodeč po govoricah se je njihovo partnerstvo začelo rušiti, ko sta nadzornika pristala na Markeševo zahtevo, da se Slivnik, s katerim sta bila prej dolga leta sodelavca pri Magu, ne sme vmešavati v njegovo urednikovanje. Znotraj Delove hiše pa je mogoče slišati tudi kritike na račun nadzornega sveta, da naj bi si želel imeti več vpliva na vsebino edicij, pri čemer naj bi ga motila zlasti usmerjenost tednika Mag. Izvedeli smo še, da so napetosti tako velike, da so minuli teden v razčiščevanje razmer vključili tudi Boška Šrota, direktorja Pivovarne Laško, ki je od nedavna edina lastnica Dela. Toda glede na predvidene spremembe statuta je jasno, da Šrot Andrijani Starina Kosem in Stojanu Zdolšku pušča proste roke pri upravljanju časopisne hiše Delo.

suzana.rankov@dnevnik.si