Simfonikom pod vodstvo 75-letnega dirigenta Antona Nanuta se bo na ponedeljkovem koncertu, ki se bo ob 20.15 uri začel v veliki dvorani kulturnega doma, pridružil mladi srbski pianist Vuk Jovanović. Goriškemu občinstvu se bodo predstavili z deli Prokofjeva, Šostakoviča, Bavdka in Stravinskega, so sporočili iz novogoriškega kulturnega doma.

Uvodni koncert letošnje abonmajske sezone so v novogoriškem kulturnem domu pripravili v sodelovanju z mednarodnim festivalom sodobne glasbe Kogojevi dnevi 2007. Simfonični orkester RTV Slovenija so povabili, ker tako v okviru glasbenega abonmaja ob raznolikosti in pestrosti zasedb poudarjajo tudi kakovost posameznih glasbenih projektov.

Simfonični orkester RTV Slovenija, ki so ga sprva sestavljali zgolj dijaki srednje glasbene šole in študenti Akademije za glasbo, je v več kot polstoletni zgodovini je dosegel umetniško zrelost, se uveljavil in postal nepogrešljiv del glasbenega življenja. Vodili so ga mnogi slovenski in tuji dirigenti, pred dobrim letom pa je dirigentsko palico prevzel kitajski mojster En Shao. Orkester izvaja obsežen repertoar od baroka do moderne simfonične glasbe, oper ter scenske in filmske glasbe. Izdal je več kot 150 zgoščenk in za svoje dosežke prejel številne nagrade.

Leta 1932 rojeni Nanut je dirigiral več kot 2000 koncertov in je cenjen interpret velikih klasičnih del slovanskega in srednjeevropskega repertoarja. Redno dirigira Orkestru akademije sv. Cecilije v Rimu, simfoničnemu orkestru v Toulousu in državnemu filharmoničnemu orkestru v Rio de Janeiru, vodi filharmonični orkester v Vidmu in festival Kogojevi dnevi v rojstnem Kanalu ob Soči.

Tudi 16-letni pianist Jovanović, študent 3. letnika beograjske srednje glasbene šole, se že lahko pohvali s številnimi nagradami. Koncertiral je že v vseh koncertnih dvoranah v Beogradu in v sinagogi v Novem Sadu, z uspehom se je predstavil v Ljubljani in na festivalu Ohridsko poletje. Velja za enega najbolj talentiranih mladih pianistov.