Za mlade upe pa je tek na rolkah izvrstno klesanje tehnike in moči, ki razkrije največje potenciale.

Tek na rolkah je z nekaterimi specifičnimi razlikami že zelo blizu teku na smučeh. Razlike so pri odrivu, drsnosti/kotaljenju, oprijemanju palic, a ne prevelike, da tekači z nekajdnevno ali pri najbolj prilagodljivih z enodnevno vadbo ne bi zmogli hitre prilagoditve z asfalta na sneg. Letos je na šestih tekmah nastopilo 175 tekačev, od tega 68 deklet. Zelo visok odstotek glede na ostale vzdržljivostne panoge - smučarski tek velja še za najtežji vztrajnostni šport. Drama pod Peco. Tako dramatično bi lahko poimenovali zaključek poletnega pokala na tekaških rolkah v dolini Tople pri Črni na Koroškem. Tek v zelo strm klanec do Končnikovega grunta pod Peco je daleč najtežji. V 5,5 kilometra se cesta dvigne za 520 metrov, po pravilu bolj visoko, bolj strmo. Prav tam pod Končnikovo kmetijo sredi strmih koroških bregov je doživljal težke trenutke Jure Tršar. Logatčan, zmagovalec zimskega slovenskega pokala in pokala SLOvenSKI maratoni, ki je poleg Nejca Brodarja edini pravi članski reprezentant, bi po prepričljivem vodstvu zmagal tudi v letnem pokalu rolk. "Iz metra v meter mi je postajalo vse težje in kar naenkrat me je zmanjkalo. Ugotoviti bom moral, kaj je bilo narobe," je opisoval Tršar. Na noge so mu pomagali spremljevalci iz drugih klubov, cilja ni videl.

Njegove težave je z razdalje 50 metrov spremljal in jih potem za prvo veliko zmago izkoristil njegov mladi klubski kolega Rok Tršan. Priimek je znan v atletskih krogih, po bratrancu Vidu. Mladinec iz Medvod je očitno eden velikih upov slovenskega teka. In če zapišemo še to, da bi po nasvetih klubskega trenerja Tomaža Uršiča soboto moral izkoristiti za trening in ne tekmo, saj je že pred to tekmo gladko zmagal v svoji kategoriji, potem lahko vemo, iz kakšnega testa je.

Zmago v Topli in skupno v pokalu je med člani tako nenadejano odnesel Kranjskogorec Gaber Lah. Tekač, ki je letos že izkusil sneg južne poloble. "V Avstraliji sem tekel na petih tekmah FIS v desetih dneh. Pravili so, da je bila letos tam spodaj dobra zima. Upam, da bo tudi tu. Prestop rolke-smuči-rolke je za nas izkušene zelo enostaven," pravi Lah, ki dela kot serviser smuči pri avstrijskih nordijskih kombinatorcih.

Ob odsotnosti članskih reprezentantk Petre Majdič, Vesne Fabjan, Barbare Jezeršek, Maje Benedičič in Mirjam Soklič je zmago pod Peco ponovila Anja Eržen. Mala Blejka, nečakinja biatlonca Janeza Mariča, je imela že lani največ mednarodnih zmag med vsemi našimi tekačicami, klanca v Topli pa se ni niti malo ustrašila. "Sem ga videla že lani. Treba je vzeti le pravi ritem," je razkrila taktiko, medtem ko je njen trener Filip Kalan vsepovsod spraševal, koliko je bil lanski rekord proge, da bi ga primerjal. Pokalna zmagovalka med članicami pa je Špela Avbelj (Jub Dol), katere vzornica je seveda Petra Majdič.