Na vprašanje, ali je homofob, ni odgovoril. Dekleti sta se pritožili lastniku, ki jima je zagotovil, da se lahko vrneta v klub, dodal pa je, da je Orto »heteroseksualen« lokal. Dogodka ni obžaloval, so sporočili iz sekcije ŠKUC-LL.

Omejitev gibanja in prisilna odstranitev dveh deklet iz Orto bara je protipravno dejanje, ki vsebuje elemente diskriminacije na podlagi spolne usmerjenosti. Gre za izrazito homofobični incident, ki mu botrujejo predsodki, odpor, strah oziroma sovraštvo do homoseksualnosti, pravijo v sekciji lezbijk in gejev pri ŠKUC.

Hkrati so ravnanje in izjave osebja lokala v nasprotju z veljavnimi zakonskimi predpisi in pomenijo kršitev z Ustavo zajamčenih človekovih pravic in svoboščin, osebne integritete in dostojanstva, 141. člena kazenskega zakonika Republike Slovenije ter zakona o uresničevanju načela enakega obravnavanja. O incidentu so bili obveščeni policija, varuhinja človekovih pravic in zagovornica načela enakih možnosti pri vladi ter ljubljanski župan Zoran Janković.

"Nadlegovanje in nasilje nad geji in lezbijkami na ljubljanskih ulicah in lokalih beležimo že več let, storilci pa večinoma ostanejo neidentificirani in nekaznovani," dodajajo iz ŠKUC-LL. "Tokratni homofobni incident je identičen dogodku iz leta 2001, ko je varnostnik ljubljanskega lokala Cafe Galerija prepovedal vstop dvema gejema. Prepričani smo, da nevzdržno mlahav odnos mestnih in državnih oblasti do takšnih in podobnih incidentov botruje njihovemu vztrajnemu ponavljanju."