Zaradi tragičnega dogodka je predvčerajšnjim od 11. do 24. ure na ploščadi pred razvpito diskoteko potekal tihi protestni shod, ki so ga organizirali svojci žrtve nasilja in starši prič dogodka. Protesta se je udeležilo ogromno ljudi, ki so podporo svojcem izražali z vpisovanjem v žalno knjigo za umrlim mladeničem in prižiganjem svečk v njegov spomin. Hkrati je bilo mogoče podpisati peticijo za odvzem licence omenjeni službi za varovanje, katere ime se povezuje še z mnogimi podobnimi in nekaterimi tudi tako tragičnimi incidenti. Svojci žrtve zahtevajo še dosledno izpeljan kazenski postopek ter strogo in primerno kazen za storilce, spremembo pravil pridobitve licence za opravljanje dejavnosti in poklica zasebnega varovanja, povečanje frekvence nadzora nad opravljanjem te dejavnosti in dopolnitev kazenskega zakonika, ki bi določila odgovornost pravne osebe, registrirane za dejavnost zasebnega varovanja, za zlorabe, kot sta zaposlovanje na črno in izogibanje zakonodaji. Ob zaključku protestnega shoda je na ploščadi gorelo na stotine sveč, organizatorji pa so zbrali skoraj 10.000 podpisov podpore.

Žalostni, zgroženi, ogorčeni in obupani protestniki

Prvi protestniki so se na prizorišču shoda zbrali že pred 11. uro. Njihov odziv je bil bolj ali manj podoben, na vseh obrazih je bilo opaziti zgražanje, žalost in obup. Večina je v pogovoru za naš časopis želela ostati neimenovana. "Varnostniki so morilsko orožje na dveh nogah!" je ostro dejala ena od prvih udeleženk shoda, mati dveh otrok. "Tudi sama imam doma dva najstnika in bojim se, da tudi mene čaka kaj podobnega kot družino nesrečnega fanta. Starši otrok pač ne moremo zadržati doma," še pravi omenjena ženska. Med prvimi se je žrtvi poklonil sekretar Zbornice RS za zasebno varovanje Ingo Paš, ki že v dneh po tragediji ni skoparil z obtožbami na račun VIP varovanja.

Nekoliko kasneje, malo pred 15. uro, je na ploščadi gorelo že več sto svečk, pred stojnico za vpis v žalno knjigo in podpis peticije pa se je vila dolga vrsta starih in mladih. Med njimi je bila tudi skupina mladeničev, ki se občasno znajdejo med obiskovalci Globala. "Večina tistih, ki zaidejo v Global, je že lahko videla, kako so varnostniki koga odvlekli v dvigalo in ga potem pretepli. Zato smo tukaj," je dejal eden od njih, medtem ko so drugi nemo prikimavali. "Problem je, ker se bo sčasoma ta dogodek pozabil," dodaja omenjeni mladenič, medtem ko mama dveh odraslih otrok pravi: "Sramota! Ne vem, kako to, da varnostnikov ne znajo naučiti nenasilne komunikacije. To se nikakor ne bi smelo zgoditi."

Janković bo zahteval spremembo zakonodaje

Ob 15.15 je svečko v spomin na Gorazda prižgal tudi vidno pretreseni ljubljanski župan Zoran Janković in se vpisal v žalno knjigo. "Že v ponedeljek bomo poslali zahtevo za spremembo zakonodaje državnemu zboru in vladi. Storilce je treba kaznovati in tudi policija mora odigrati svojo vlogo. Peticije nisem podpisal, ker že vnaprej obsoja nekoga, ne ve pa se, kdo je kriv. Ne morem si dovoliti tega, da bi obsojal nekoga brez sodišča, na vsak način pa bi podpisal tisti del peticije, ki pravi, da je storilca treba izredno ostro kaznovati, kdor koli to je," je dejal Janković.

Okoli 19. ure so na prizorišče prišli tudi starši žrtve tragedije, zbiranje podpisov in prižiganje sveč pa sta se nadaljevali vse do 24. ure. Protesta so se udeležili tudi predsedniški kandidati Darko Kranjc, Zmago Jelinčič Plemeniti in Lojze Peterle. Shod je močno vplival tudi na obiskovalce diskoteke Global, ki je sicer normalno obratovala. Diskoteka je bila odprta do 5. ure, vendar je vanjo stopila zgolj peščica zabave željnih, pa še ti so bili med seboj neenotni. Skupinica mladih deklet se je nekaj minut pred 24. uro pred vhodom v diskoteko glasno sprla, ker se niso strinjale o moralnosti svojega početja.