Petelinji zajtrk dobil več nagrad

Poleg te nagrade je vesno za najboljšo moško glavno vlogo podelila Vladu Novaku za nastop v filmu Petelinji zajtrk, za najboljšo žensko vlogo so razglasili Silvo Čušin za predstavo v Estrelliti, vesno za najboljšo režijo in najboljši scenarij pa prejme Marko Naberšnik za Petelinji zajtrk. Stopova igralka leta je Pia Zemljič, prav tako za Petelinji zajtrk. Neuradno so na popoldanski novinarski konferenci še povedali, da je najboljši film po izboru občinstva prav Petelinji zajtrk.

Nagrada za najboljši film po mnenju žirije gre filmu Otroci s Petrička. "Film, ki je žirijo 10. FSF najbolj prevzel, zagotovo ni eden tistih, ki jih lahko gledamo z užitkom," so zapisali v obrazložitvi nagrade. Osrednja tema Zupaničevega filma je niz nenavadno krutih dogodkov. Vendar pa to tematiko po sodbi žirije obravnava z izredno občutljivostjo, neverjetno skrbjo za podrobnosti in z velikim spoštovanjem do žrtev, tako da na koncu z veseljem gledamo tako popolno delo, ki predstavi vsa razpoložljiva dejstva, hkrati pa nikakor ne more postati objekt politične instrumentalizacije.

Vesno za najboljši kratki film je prejel film Na sončni strani Alp. "Režiserju Janezu Burgerju je uspelo realizirati izjemno preprosto in izvirno idejo v neverjetno doslednem in učinkovitem slogu," je žirija zapisala v obrazložitvi. Vesno za najboljši scenarij je prejel Marko Naberšnik za adaptacijo romana Ferija Lainščka. Scenarij po mnenju žirije popolnoma ujame vzdušje malih odročnih vasi, poleg tega pa brez zadržkov niza družbeno kritične komentarje, ki vzbujajo tako solze kot smeh.

Naberšnik je prejel tudi nagrado za najboljšo režijo. "S svojim celovečernim prvencem Naberšnik dokaže prepričljivo dober čut za vodenje igralcev. Film gledalca tudi impresionira z natančnim opazovanjem komičnih in resnih vidikov življenja na podeželju," so zapisali v obrazložitvi.

Severina kot skrita strast

Nagrada za glavno moško vlogo gre Vladu Novaku za njegov pretanjen portret Gajaša (Petelinji zajtrk), starejšega lastnika avtomehanične delavnice, čigar skrita strast je pop pevka Severina, je zapisala žirija. "Njegova igra ostane gledalcu v spominu še dolgo potem, ko se film že izteče," so še dodali v pojasnilu.

Vesno za najboljšo žensko vlogo prejme Silva Čušin za vlogo v filmu Estrellita. "S svojo (žal) ne prav veliko bero filmskih vlog je Čušinova s ponotranjeno igro zablestela v raznobarvni skali čustvenih valovanj, od nedavnega vdovstva, bolečine zaradi sinove grobosti, do odkritja moževe nezvestobe. Nazadnje pa se le utrne žarek nadaljevanja moževe predanosti glasbi v podobi tujega petnajstletnega otroka," je ocenila žirija.

Nagrado za najboljšo moško stransko vlogo je prejel Sandi Krošl za nastop v filmu Tea. Po mnenju žirije je verjetno odigral svojo najmanjšo filmsko vlogo, a se je z impresivno, komaj zaznavno igro vklopil v filmsko snovanje Hanne Slak.

Svetlejši jutri

Za najboljšo stransko žensko vlogo so izbrali Deso Muck, ki ima po mnenju žirije v filmu Instalacija ljubezni precej majhno vlogo, vendar ji uspe upodobiti osebo iz mesa in krvi, ki v nekaj kratkih trenutkih razkrije vso globino osebnosti svojega lika; to ji uspe brez vsakršnega pretiravanja in zasenčenja glavnih vlog.

Za najboljšo glasbo vesno prejme Bojana Šaljić Podešva za prispevek v filmu Otroci s Petrička. "Žalostinke Bojane Šaljić Podešva oživljajo tragičnost vojne in njenih žrtev, a hkrati naznanjajo hrepenenje po morebitnem svetlejšem jutri," so zapisali v obrazložitvi.

Vesno za najboljšo montažo so dodelili Jaki Kovačiču za film Otroci s Petrička. Kovačič je po besedah žirije s svojo montažo dokazal, da ima poleg smisla za drzno kombiniranje posnetkov z različnih perspektiv tudi izrazito izostren čut za časovno dinamiko pri montaži spominov preživelih. Z inteligentno montažo uredi material na privlačen način, kar da filmu posebno jasnost in pričakovanje.

Nagrado za najboljšo animacijo je prejel Lado Leben za film Prdci. "Življenjska in elegantna narava animacije je tako prepričljiva, da se je letošnja žirija odločila podeliti to nagrado filmu Prdci", so zapisali člani žirije.

Tudi film z naslovom Tea se je dobro odrezal

Nagrado za najboljši ton je prejela Hanna Preuss za Teo. "S platna zaslišimo zvoke, da gozd zasluti nesrečo. Komaj slišno šumenje skozi vejevje, čutni dotik lubja, nenehna šelestenja dajejo filmu razsežnost režiserkinega magičnega realizma," piše v obrazložitvi.

Nagrado združenja slovenskih filmskih kritikov je prejel film Tea režiserke Hanne Slak. Nagrado za najboljši študentski film, ki jo podeljuje Kodak, je prejel film Prezgodaj dva metra spodaj v režiji Matevža Luzarja. Kodakovo nagrado za najboljšo fotografijo študentskega filma je prejel Jure Černec za film Pokemon je za froce.

Stopova igralka leta je po mnenju posebne žirije v sestavi Vesna Jevnikar, Jure Pervanje in Miha Brun. "Zemljičeva je zahtevno vlogo Bronje, nesrečne mlade žene in matere v provincialnem mestu, ki je razpeta med naveličanostjo v zakonu in hrepenenjem po ljubezni, odigrala fascinantno. Njena zadržana junakinja se bori sama s sabo in v sebi, redko je zgovorna, vendar veliko pove tudi tedaj, ko molči. Piina Bronja je polnokrvni lik, kakor da je iztrgan iz vsakdanjika, v filmu pa je tudi balzam za oči, ušesa in dušo," tako žirija. Stopova nagrajenka prejme ček v vrednosti 1000 evrov.

Mednarodno strokovno žirijo za nagrade vesna 10. FSF so letos sestavljali Peter Zobec, Martin Blaney in Andreas Strohl. Na nocojšnji podelitvi nagrad bodo podelili tudi Badjurovo nagrado za življenjsko delo, ki jo podeli Društvo slovenskih filmskih ustvarjalcev, letos pa jo prejme mentorica filmske vzgoje Mirjana Borčić.