Nune so poslopje zavzele v uporu proti Vatikanu, ki je odredil zamenjavo njihove matere prednice Jadwige Ligocke. Vatikan jih je zato lani uradno izključil iz njihovega redu sester Betanije.

Policija je mater Jadwigo in nekdanjega frančiškanskega redovnika Romana Komaryczko, ki sta živela skupaj z upornimi nunami, aretirala, je potrdil tiskovni predstavnik policije Mariusz Sokolowski. Kot je pojasnil, je policistom vrata odprl ključavničar, v samostanu pa jih je pričakal silovit verbalen napad s strani nekaterih nekdanjih nun.

Kljub kopici žaljivk se je čez nekaj ur izselitev vendarle začela. Vse ženske so bile oblečene v črno, nekatere so svojo prtljago spravile kar v modre vrečke za smeti, mnoge pa so nosile inštrumente - predvsem kitare, videti pa je bilo tudi tamburin in boben. Vsako sta na poti iz samostana spremljala po dva policista.

V samostanu tudi ženska z dojenčkom

Med izseljenimi nunami je bilo pet Rusinj in ena Belorusinja, ki so na Poljskem živele nezakonito. Policisti so v samostanu našli tudi žensko z dojenčkom. Po besedah tiskovnega predstavnika nadškofije v Lublinu, ki je prisostvoval izselitvi, so se sicer vse nune vedle, kot da bi jih nekdo "psihološko zmanipuliral" in pri tem namignil na Jadwigo in Komaryczka.

Cerkev glede upora pred dvema letoma ni povedala veliko, poljski mediji pa so poročali, da je mati Jadwiga izredno karizmatična figura, ki ima verska videnja in je želela samostan spremeniti v kontemplativni red. Lublinska nadškofija je na spletni strani zapisala le, da so Jadwigina videnja in njeno vztrajanje pri njih povzročila "nemir v kongregaciji".

Ko je Vatikan nune lani uradno izključil, te niso hotele zapustiti samostana in so se popolnoma odrezale od zunanjega sveta. Cerkev je sčasoma sprožila sodni postopek za njihovo izselitev. Že pred nekaj meseci so samostanu prekinili dobavo elektrike, vendar so nune s hrano in drugimi nujnimi potrebščinami na skrivaj oskrbovali sočutni lokalni prebivalci.