Ti bodo svojim gostom za kratek čas dovolili, da prižgejo cigareto, ne bodo pa jih k temu spodbujali. O nepokorščini bodo obvestili tudi ministrstvo za zdravje oziroma zdravstveni inšpektorat: "To je odraz obupa, drugače tega ne bi počeli."

Pravijo, da bo to zgolj opozorilno dejanje, ki ga bodo, če se pristojni še vedno ne bodo odzvali, stopnjevali v protestni shod. V teh dneh bodo znani končni rezultati raziskave o vplivu novih pravil na promet v gostinstvu, ki jih bodo poslali ministrstvu za gospodarstvo in ministrstvu za delo, je še napovedala Canjuga Vidmarjeva. Povedala je, da so nekatere lokale že zaprli, v osrednji Sloveniji o zaprtju svojega lokala razmišlja vsak osmi gostinec. Še veliko slabše je na Koroškem, v Prekmurju, na Štajerskem in na Dolenjskem - lokali na periferiji so imeli že prej manjši promet, tako da polovičnega upada gostov ne zmorejo, je poudarila predstavnica gostincev. Ob tem je spomnila, da so nasveti ministrstva, da naj mali lokali ponudbo razširijo s hrano, nerealni, saj njihovi prostori ne ustrezajo standardom veljavnega sistema HACCP (ta zagotavlja varnost prehrane).

Danes se bodo gostinci srečali na gostinsko-turističnem zboru v Podčetrtku: predstavniki Združenja ponudnikov gostinskih storitev, ki opozarjajo na negativne posledice zakona, bodo skušali pridobiti še podporo gostinskih organizacij, ki delujeta v okviru slovenske obrtne zbornice in Gospodarske zbornice Slovenije. Večji gostinci (v veliki meri gre za lastnike restavracij), ki se v njih združujejo, naj ne bi utrpeli tako zelo velikega upada prometa.

Možnost civilne nepokorščine so v združenju predvideli že konec septembra, ko so ministrstva za zdravje, gospodarstvo in delo pozvali, naj jim predstavijo alternativne rešitve za krizno situacijo.