Ko bo pritisnil  mraz,  bo  protikadilski zakon  razkril svoj pravi obraz: prezeble in zavite pregnance, ki se bodo zakajali pred službenimi vhodi in lokali.

Prognoze prohibicijskih posledic so slabe. Več bo prehladnih obolenj, gripe in pljučnic, več bo bolniških izostankov, ne le pri kadilcih, ampak tudi pri točajih, ki bodo morali streči na mrazu. Veliko bo prisilnega zapečkarstva, stare družbe bodo razpadale in se delile. Manj dela za gostince pa pomeni manj davkov za državo in več brezposelnih.

Na nabrežjih Ljubljanice, kjer se podnevi in ob večerih običajno zbira največ stalnih družb, so gostinci svoje vrtove in terase že kar po vrsti opremili z grelnimi plinskimi gobicami. Dobro vedo, da je njihov izkupiček in tudi obstanek v prvi vrsti odvisen od bolj razsipnih kadilskih družb, ki se običajno tudi za najdlje zalepijo za šanke in mize. Nekateri že načrtujejo, da bodo vrtno sezono raztegnili kar čez zimo. Toda tisti, ki imajo vrtove na javnih površinah, jih bodo morali 15. novembra pospraviti. Vedno več gostincem že hodi po glavi, kako bi lahko določbe protikadilskega zakona v svojih lokalih čim bolj vešče obšli.

V prestolnici so za zdaj najkrajši konec potegnili najemniki lokalov v železniškem in cestnih podhodih ter celo v stavbnih pasažah. Najemnik kafeterije Nebotičnik v istoimenski pasaži Aleksander Nikolić je bil trdno prepričan, da se je na prepoved kajenja v lokalu ustrezno pripravil, ko je za kadilce s posojilom dodatno uredil in za nekaj mizic razširil teraso pred lokalom. Tla pa so se mu zamajala pod nogami, ko mu je zdravstveni inšpektor zabičal, da njegovi gostje ne smejo kaditi niti "na vrtu", kajti nahaja se v pasaži, ki se po črki zakona šteje za zaprt prostor. "Če zakona ne bodo kmalu spremenili, bom moral lokal zapreti, saj mi je promet upadel že za več kot polovico," zagrenjeno ugotavlja Nikolić. Še zmeraj čaka, kdaj mu bo ministrstvo za zdravje s sedežem le nekaj metrov stran od pasaže pojasnilo, po kateri logiki se močno prepišna pasaža z zelo visokim stropom šteje za zaprt prostor. Med prvimi žrtvami te pasti za kadilce je bil predsednik slovenskega društva pisateljev Vlado Žabot. Zdravstveni inšpektor mu je naložil 125 evrov kazni, ker si je med srečanjem z znancem v pasaži Nebotičnika prižgal cigareto. To bi smel storiti šele na koncu pasaže. Na ulici. Abotno zategnjenim omejitvam kajenja se bodo gostinci in na ulice izrinjeni kadilci prej ali slej uprli z javnimi protesti na ulici. Ali pa se bodo prohibiciji umaknili v ilegalo.