V njen spomin bo danes na Puškinovem trgu v središču Moskve potekal protestni shod v organizaciji nevladnih organizacij in opozicije, na katerem bodo zahtevali neodvisno preiskavo umora.

Dan pred obletnico je vodja Parlamentarne skupščine Sveta Evrope Rene van der Linden v sporočilu za javnost poudaril, da je bil "umor Ane Politkovske, ene izmed najpogumnejših novinark v Rusiji, neposreden napad na demokracijo, ki ne sme ostati nekaznovan" in ruske oblasti pozval k razkritju resnice. K sojenju odgovornim je dan pred obletnico pozvalo v pismu tudi več kot 60 svetovno znanih osebnosti.

Ruske oblasti so konec avgusta v zvezi s primerom aretirale deset osumljencev, dva so kasneje izpustili. Med osumljenci naj bi bilo tudi pet varuhov zakona, ki so osumljeni zasledovanja Politkovske in oskrbovanja morilcev s potrebnimi informacijami. Generalni tožilec Jurij Čajka je za umor Politkovske in druge umore znanih osebnosti v Rusiji okrivil tujo kriminalno združbo, katere glavni namen je destabilizacija ruskega predsednika Vladimirja Putina.