Mmmm, kako diši po sveže mleti in kuhani jutranji kavici, brez katere si marsikdo med nami ne more zamisliti začetka dneva.

Čeprav nekateri pravijo, da je kava nezdrava, vsaj v takšnih količinah, kot jo pijejo najbolj nezmerni med nami, se ji ne moremo odreči. Konec koncev tudi pretirano pitje čaja najbrž ni najbolj zdravo.

Vonj po kavi nas osveži, poživi in ob skodelici aromatičnega napitka se nam odprejo oči, nabiramo si novih moči, da gremo lažje novim zmagam naproti, nekateri pa tudi novih čenč in novic, kajti kava spodbuja h klepetu. Kako zelo dobra je, je vedel že Ivan Cankar, ko je svoji mami težil s skodelico kave.

Sicer pa - kava nam v vsakdanjem življenju pride zelo prav, saj se vsak zmenek, srečanje ali povabilo začne z "greva na kavo". Potem pa je to lahko res kava, pivo ali sok. Bolje se namreč sliši, če koga povabimo na kavo kot na "špricer", čeprav prijata oba.

V 13. stoletju je bilo pridelovanje, praženje in mletje kave za pridobivanje močno dišečega napitka razširjeno po vsem arabskem svetu. Vest o tej pijači so v Evropo prinesli trgovci, a kristjani so bili oprezni do te "hudičeve iznajdbe", kot so imenovali kavo. No, nič čudnega, da so ji nadeli takšno ime, saj je res črna kot sam vrag. Dobra pa tudi, v vseh mogočih različicah. Ne glede na to, kaj so si kristjani mislili, je papež Klemen VIII. vseeno uradno soglašal s to pijačo, ko je tudi sam poskusil skodelico. V 17. stoletju se je širjenje pitja kave naglo razširilo po vsej Evropi in kavarne so se odpirale kot po tekočem traku. Danes pijejo kavo križem sveta, vsak narod pa ima svoj način priprave in postrežbe.

V večini evropskih držav začnejo dan z mlečno kavo, kasneje - običajno po obroku - pa nadaljujejo s skodelicami močnejše črne kave. Američani, denimo, ki so kavo sprejeli za svojo narodno pijačo, pa radi pijejo črno ves dan, tudi med obrokom ali po njem. Tudi Italijani so zapriseženi pivci kave in pijejo različne kave ob različnih delih dneva. Kavo s pridom uporabljamo ne le za pitje, temveč tudi za odišavljanje krem in peciva.

Kakšno kavo si bomo skuhali jutri zjutraj, je stvar okusa; turško, ekspreso, filtrirano, z dodatkom smetane ali mleka … Tisti, ki so prejšnji večer globoko gledali v kozarec, pa si bodo v črno kavo stisnili pol limone. Menda prežene tudi tigra.

Dobra kava se bo prilegla tudi po grenadirmaršu iz prejšnje številke Hopla. Pravilni odgovor na vprašanje prejšnjega tedna: grenadirmarš je preprosta jed iz testenin in krompirja.