NFD Holding ima zdaj dobrih 20 odstotkov delnic največje slovenske mlekarne, zakaj ga povečuje, pa pojasnjuje predsednik njegove uprave Zoran Bošković, ki je hkrati tudi predsednik nadzornega sveta Ljubljanskih mlekarn: "Dosedanje lastništvo je bilo zelo razpršeno in je na skupščini vsak glasoval po svoje, brez dolgoročnih načrtov. Pri sanaciji Ljubljanskih mlekarn pa potrebujemo večjo koncentracijo enako mislečih lastnikov, zato se je uprava NFD Holdinga odločila povečati lastništvo, a le do prevzemnega praga."

Pri tem nakupu ste za delnico odšteli precej manj (4,81 evra), kot ste zanjo zahtevali konec minulega leta, ko ste nameravali svoj delež celo prodati, in to britanskemu investicijskemu skladu Salford…

Naša volja in volja še nekaterih lastnikov je bila prodati večinski paket delnic. Salford je najprej ponudil našo izklicno ceno, 13,31 evra za delnico, kolikor je takrat znašala njena knjigovodska vrednost, vendar pod pogojem, da opravi skrbni pregled in končno ceno določi v skladu z ugotovitvami tega pregleda. Na koncu se je pokazalo, da ni bil zadovoljen s tem, kar je ugotovil, res pa je, da smo postopek prodaje začeli julija lani, razmere v mlekarni pa so se nato iz meseca v mesec slabšale, zato je vrednost delnice padla na okoli deset evrov. Toda Salford ni nikoli prišel do nas s končno ceno. Z njim smo imeli zaključni pogovor, na katerem je izpostavil vrsto pomislekov, češ da ni dobil vpogleda v vse dokumente, ni pa dal končne ponudbe, zato se o ceni delnice nismo mogli pogajati. Smo jo pa bili pripravljeni znižati v skladu z izgubo Ljubljanskih mlekarn.

Te so v letu 2006 poslovale izjemno slabo, zato zdajšnja prodaja po 8,5 evra za delnico niti ni tako slaba. Če kdo misli, da je mlekarski biznis dober biznis, se moti. Nekoč je z vsemi subvencijami vred morda bil dobičkonosen, danes pa ni več, zato smo zelo srečni, če kakšen mesec poslujemo s pozitivno ničlo ali ustvarimo minimalni dobiček.

Zakaj je potem NFD Holding sploh dokupil delnice? Pričakujete, da jih boste bolje prodali, če jih boste imeli več v svežnju?

Naložbo v Ljubljanskih mlekarnah smo imeli že prej, z večjo koncentracijo lastništva pa hočemo uveljaviti svoje interese in interese družbe pri sanaciji.

Torej ne razmišljate o nadaljnji prodaji, denimo Salfordu?

Dejstvo je, da smo se s Kadom in Sodom tri ali štiri mesece trdo pogajali o nakupu njunih delnic. Ta pogajanja niso od včeraj. To je posel, o katerem smo se začeli pogovarjati že maja, ko je šlo Ljubljanskim mlekarnam zelo slabo. Cilj naših nakupov delnic ni njihova nadaljnja prodaja. Ko smo imenovali novo upravo (od januarja letos Ljubljanske mlekarne vodi Cvetana Rijavec, op. p.), smo obljubili, da ji bomo dali vsaj enoletno priložnost, da družbo sanira. Tega namreč v dveh, treh mesecih ne more nihče narediti. In prvi pozitivni rezultati sanacije se že kažejo, saj je bilo v poletnih mesecih poslovanje dokaj solidno, kljub podražitvam surovin. Toda največji problem mlekarske industrije trenutno je, da mleka povsod po Evropi nenadoma primanjkuje, slovensko pa množično odhaja v Italijo, kjer zanj plačujejo od 15 do 20 odstotkov več kot preostala Evropa.

Potemtakem odliv slovenskega mleka v Italijo le ni tako nedolžen, kot je zatrjevalo prejšnje vodstvo Ljubljanskih mlekarn?

Kot predsednika nadzornega sveta me najbolj skrbi prav množični odhod mleka v Italijo, saj ga tja izvozijo sto milijonov litrov ali celo še več. In če Ljubljanske mlekarne ne bodo imele dovolj surovine, bo treba sesti za mizo, znova pregledati sanacijski program in preveriti, ali smo sploh sposobni ohraniti zdajšnjo raven proizvodnje in izkoriščenosti proizvodnih zmogljivosti, ki je tako ali tako le dvotretjinska. V zadnjem letu predelamo od 216 do 218 milijonov litrov mleka, mislim pa, da pod 220 milijonov nikakor ne bi smeli pasti, saj smo načrtovali, da ga bomo predelali okoli 240 milijonov litrov.

Kljub temu pravite, da se poslovanje mlekarne izboljšuje?

Ja, tudi likvidnost, saj odkupljeno mleko plačujemo sproti, medtem ko smo prej zamujali tudi po tri mesece. Je pa res, da so Ljubljanske mlekarne močno zadolžena družba, vendar smo že pred imenovanjem nove uprave in nadzornega sveta dosegli korekten dogovor z bankami, zlasti z Novo Ljubljansko banko. Bankirji so verjeli v to zgodbo, ki pa, to moram priznati, ni tako preprosta. To ni posel, v katerem se splača biti finančni vlagatelj. Toda NFD Holding je delnice Ljubljanskih mlekarn imel že prej, zato vztrajamo.

Novi upravi ste dali možnost vsaj leto dni, da se dokaže. Do kdaj natančno je to?

Ta rok se časovno ujema z rokom predložitev triletne strategije in poteče konec leta.

In kaj, če boste decembra ocenili, da strategija, ki jo je napisala nova uprava, ni ustrezna? Boste prodali svoj delež?

Tega vam ne vem povedati. Kupca za naše delnice trenutno ni in ga tudi ne iščemo, saj se posvečamo sanaciji družbe.