V Berlinu je s časom 2;04:26 kar za 29 sekund izboljšal maratonsko znamko Kenijca Paula Tergata, ki jo je imel v lasti štiri leta, dosegel pa jo je na isti progi kot sloviti Etiopijec.

"Oprosti, Paul," so bile prve besede Haileja Gebrselassia, ko je postavil nov svetovni rekord. S Paulom Tergatom sta bila namreč vso kariero velika tekmeca, nepozabna pa sta bila predvsem njuna dvoboja v teku na deset kilometrov na olimpijskih igrah 1996 v Atlanti in 2000 v Sydneyju. Obakrat je bil zmagovalec veliki Gab. Kenijec se je Gebrselassiu največkrat maščeval na svetovnih prvenstvih v krosu, kjer je zmagal kar petkrat, medtem ko je bil Največji venomer poražen.

"Težko vam pojasnim, kako sem si želel postaviti tudi svetovni rekord v maratonu. O tem podvigu sem sanjal velikokrat. Četudi sem dosegel že veliko svetovnih rekordov, so se mi sanje o najboljših znamkah izpolnile šele v Berlinu," je Haile pihal na dušo organizatorjem, ki so morali krepko seči v žep. Novi svetovni rekorder je namreč zaslužil 50.000 evrov za zmago ter še enkrat toliko za najboljši čas v zgodovini.

"Ko tečeš na pet ali deset kilometrov, se venomer boriš s štoperico. Na maratonu je drugače. Boriš se sam s seboj, saj je razdalja precej daljša. Ko na vmesnih časih vidim rezultat, se vedno vprašam, koliko še imam moči. V Berlinu sem po 20 kilometrih vedel, da sem na dobri poti. Po 35. kilometru pa sem si rekel, pojdi po svetovni rekord. Razmere za tek so bile naravnost idealne (16 stopinj Celzija z blagim vetrom - op. p.), navijačev ob progi pa je bilo toliko, da nisem mogel verjeti, od kod so se zbrali. V takšnih razmerah je teči precej lažje," je zgodovinski tek opisal 34-letni Haile Gebrselassie.

Prvi maraton je Etiopijec tekel pred 19 leti v Adis Abebi. Čas dve uri in 48 minut je bil spodbuden za 15-letnika, medtem ko v mednarodnem merilu ni pomenil veliko.

"Nikoli ne bom pozabil tega teka. Med preizkušnjo sem bil večkrat na meji odstopa, a sem vztrajal do cilja, saj druge poti do vrnitve ni bilo. Ni bilo avtomobilov, ki bi pobirali preveč utrujene tekače. Nikoli tudi ne bom pozabil vseh krvavih žuljev, ki so mi jih takrat povzročili plastični podplati na tekaških čevljih, ki so bili sicer namenjeni hoji po cesti," se Haile Gebrselassie dobro spominja maratonskih začetkov.