Priimka sta vendar dolga, skoraj predolga za čez celo cesto, ko so se policisti pripeljali z obeh strani. Popisali so nas, nas opozorili, da župan Stuttgarta ne dovoli pisanja po cestah, in nam pobrali barvo, ki jo dobimo nazaj po dirki. Ni pomagalo, da smo poudarjali ekološke vodne barve. Dobro, da smo imeli nekaj rezerve in smo delo naslednjo noč dokončali," so slovenski navijači ponosno razkrival zakulisje 74. svetovnega prvenstva v kolesarstvu. Bili so iz kolone desetih parkiranih slovenskih avtodomov, zato so Kochehof prekrstili v slovensko ulico. Napisi na cesti v vzpodbudo so del kolesarske folklore v vseh kolesarskih državah in del poštene bitke za pozornost. Izkupiček reklame na cesti je bil tokrat večji od tistega na listi "final results".

Kljub navijačem, ki jih je bilo morda le malce manj kot lani v Salzburgu, ni bilo čutiti, da je prvenstvo v Nemčiji. Svoje je zagotovo dodala nemška televizija ZDF, ki je bojkotirala prenos zaradi boja proti dopingu. Napisov Zabel ali Schumi skoraj ni bilo na cesti. Prevladovali so Italijani, Belgijci, Nizozemci, Slovenci. Da so bili kolesarji praktično na osovraženem terenu, so občutili sami. "Videl sem precej napisov, naperjenih proti nam, kolesarjem, predvsem najbolj izpostavljenim v vsakdanjih antidopinških zgodbah. V predzadnjem in zadnjem krogu pa je na najtežjem klancu Herdweg na nas padla toča paradižnikov. Eden je letel čez napere, drug mimo čelade. Nisem mogel verjeti," je dogodek z elitne dirke opisal Kristjan Fajt, pozitivno slovensko presenečenje dirke profesionalcev. Na Herdwegu že v uvodnih krogih dopoldne ni bilo mogoče dobiti prostega mesta ob ogradi. "Teroristična" akcija je nekaterim v glavo butnila popoldne, čeprav so bili prireditelji na varnost zelo pozorni.

Sredi Nemčije, ki trenutno vodi najbolj skrajno antidopinško politiko, jim je mali Paolo "Grillo-Murenček" Bettini pokazal roge. Veselje italijanskih navijačev je bilo nepopisno. Nemcem so jasno kazali, da so jim ga s pomočjo generala Bettinija nekam potisnili. V posmeh svojim je tretjeuvrščeni Stefan Schumacher na tiskovni konferenci odgovarjal kar v angleščini. Bettini je še enkrat dokazal karakter velikega zmagovalca, in to po celotedenski gonji proti njemu zaradi govoric, ki naj bi jih navrgel v doping vpleteni Sinkewitz, zaradi česar bi skoraj ostal brez nastopa. Občudovalcev bo imel še več. Po dirki je napovedal še tožbo proti tistim, ki so mu škodovali. Seveda so glavno delo na cesti že pred njegovimi fenomenalnimi napadi naredili njegovi reprezentančni kolegi; zvezdniki Cunego, Rebellin, Pozzato in pomočniki. Bistvo je bilo v tem, da so dovolj zgodaj tako dvignili tekmovalni ritem, da so uničili Špance in Oscarja Freireja. V klanec, mimo tekmovalnih boksov, kjer so kolesarje oskrbovali s pijačo in hrano, so prileteli v zadnje kroge, da so pokali karbonski obroči. "S težavo sem vzel pijačo," je razkrival Matej Mugerli, na koncu z 22. mestom najboljši Slovenec. Prav takrat se je Bettini ob prijemu hrane pol klanca peljal brez držanja za krmilo, odpiral energijske gele in pospravljal pijačo v mavrične žepe.