Ta postavlja izhodišča, cilje in zasnovo prostorskega razvoja občine, ki jih bo natančneje opredelil občinski prostorski načrt. Takrat bo tudi natančno znano, katerim zemljiščem se spreminja namembnost in kje bo mogoča pozidava.

Po besedah načelnika oddelka za urbanizem MOL Mirana Gajška so pri pripravi novih dolgoročnih planov mesta iskali predvsem ravnovesje med zgodovinskim delom mesta in predvidenimi novimi projekti, tako da bi ohranili njegov značaj. Med najpomembnejšimi projekti, vključenimi v strateški plan, pa je izpostavil poglobitev železnice, ki je plod dolgoletnih prizadevanj, da bi povezali danes ločene dele mesta. Opozoril je tudi na dejstvo, da je Ljubljana glavno mesto v metropolitanski regiji, ki jo priznava tudi Evropska unija, Koper pa je njeno pristanišče.

O pomembnosti sprejemanja dolgoročnih prostorskih načrtov govori tudi dejstvo, da so samo v njih zajeti javni projekti po ocenah MOL vredni od štiri do pet milijonov evrov, z novimi načrti pa se bo sprostil prostor za skoraj 2000 novih stanovanj na leto, medtem ko se je v preteklih letih letno zgradilo do 900 stanovanj.