Izsledki študije, v kateri je sodelovalo deset bolnikov s kronično utrujenostjo so presenetili tudi znanstvenike same. Kot kaže, črna čokolada vpliva na nevrotransmiter serotonin. Uživanje običajne ali bele čokolade pozitivnih učinkov na zdravje ni imelo.

Čokolada blaži simptome

Dr. Steve Atkin, endokrinolog, ki je vodil študijo, je povedal, da je na idejo prišel, ko mu je ena od bolnic poročala, da se je potem, ko je svoje čokoladno mleko zamenjala s skodelico vroče temne čokolade, bistveno bolje počutila. Sklenil je, da bo „idejo“ preizkusil še na nekaj bolnikih, ki jim je „predpisal“ 45 gramov črne čokolade na dan in jih spremljal dva meseca. Z drugim delom poskusa, v katerem je črno zamenjala običajna čokolada, so nadaljevali po mesecu dni presledka. Izkazalo se je, da je črna čokolada v resnici zmanjšala simptome. Odkritje vsekakor prinaša novo upanje za četrt milijona britanskih bolnikov s kronično utrujenostjo.

Prednosti za zdravje

Črna čokolada ima sicer precej pozitivnih vplivov na človekovo telo. Je močan antioksidant, polifenoli v njej pa zmanjšujejo visoki krvni tlak. Čokolada, ki vsebuje najmanj 70 odstotkov kakavovih, je živilo z nizkim glikemičnim indeksom in ne redi.