Mestni svetniki ugotavljajo, da je prišlo v času Jankovićevega mandata do več nepravilnosti, med drugim do prekoračitve proračunske postavke za urejanje zemljišč in zadolževanje MOL za nakup nepremičnin, so sporočili iz SDS.

Mestni svetniki slovenskih demokratov so ugotovili, da je v MOL prišlo do nezakonitega ravnanja in izdaje nezakonitih aktov. V izjavi za javnost so izpostavili zgolj dva primera, za katera je po njihovi oceni nezakonitost očitna in nedvoumna.

Janković naj bi za več kot 11 milijonov evrov prekoračil postavko urejanja zemljišč. Ob tem naj bi bil zaradi nakupa nepremičnin brez vednosti mestnega sveta kršen tudi zakon o lokalni samoupravi, ki predpisuje, da svet odloča o pridobitvi in odtujitvi občinskega premoženja. Namen nakupa zemljišč ni utemeljen v proračunu, ne v drugem aktu. Občina nima nikakršne zakonske podlage, da s špekulativnim namenom pridobiva zemljišča na zalogo, kar se v tem primeru dogaja v Ljubljani, kjer MOL na ta način prevzema vlogo nepremičninske agencije, so zapisali mestni svetniki.

Župan Mestne občine Ljubljana (MOL) Zoran Janković je že zanikal obtožbe mestnega svetniškega kluba SDS, da je v času njegovega županovanja prihajalo do nezakonitosti. "Prepričan sem, da smo poslovali zakonito, regularno, s ciljem dobrega za Ljubljano in to bo zelo lahko dokazati," je dejal. Vsebine ovadbe ni želel podrobneje komentirati, po njegovih besedah pa imajo svetniki do ovadbe vso pravico. "To je očitno njihov način delovanja in s tem povzročajo škodo mestu. O tem sem trdno prepričan," je še izjavil.

Po Jankovićevem mnenju želijo mestni svetniki slovenskih demokratov samo delati škodo mestu in jih motijo uspehi, ki jih mesto dosega. Tako ovajajo in na pomoč kličejo različne ljudi, za stvari, ki so zelo jasne in regularne. Namen te ovadbe in drugih ovajanj, ki se pojavljajo zadnje čase je, tako Janković, s strani SDS in s strani posameznik svetnikov jasna - zbujati nemir in poskušati dopovedati, da se Ljubljani ni zgodila krivica s tem, ko je vlada, na čelu s SDS, prestolnici krivično odvzela 60 milijonov evrov.

Župan bo ovadbo komentiral, ko jo bo sam dobil in se bodo o njej po posamičnih točkah izrekli ustrezni organi, prepričan pa je, da na MOL ni prišlo do nobene nezakonitosti. "Stroka bo tista, ki bo odločala. Finančno ministrstvo zelo dobro pozna številke, ki so kakršne so in jih ni mogoče brati drugače," je presodil in sklenil: "Mogoče bosta vlado srečala pamet in razum in bo MOL vrnila denar."