"Slabo minuto zaostanka za dobitnico kolajne je za gorski tek malo, niti sanjala nisem, da bi bila lahko res blizu. Morda, če bi se gorskemu teku bolj posvetila," je bila še nekaj dni po koncu 23. svetovnega prvenstva v gorskih tekih vsa iz sebe slovenska junakinja Daneja Grandovec (na sliki).

24-letna Mariborčanka je osvojila šesto mesto. To ni samo najboljši dosežek v članski konkurenci doslej, z 58 sekundami zaostanka je bila tudi najbližje članski kolajni. Svetovna prvakinja Čehinja Ana Pichrtova, tudi kraljica Grintovca, je bila daleč spredaj. Na prvenstvo v Ovronnaz, v malo vasico v švicarskih Alpah, je slovenska reprezentanca odšla brez Lucije Krkoč, Mitje Kosovelja in njegove sestre Mateje. Zaradi politike vodenja športne panoge Toma Šarfa je Slovenija v Švico odšla brez udarnega jedra za kolajne in če ne bi bilo 24-letne Mariborčanke, rekorderke na 3000 metrov z ovirami, bi izpadli kot turisti - kot so Šarfovi izbranci že lani na svetovnem prvenstvu v Turčiji. Daneja Grandovec, tekmovalka trenerja Igorja Šalamuna, je ekipo rešila pred blamažo. No, da ima vsaka plat "solze in smeh", je zaradi odpovedi Kosovelja rekordni 20 nastop za reprezentanco na velikih tekmah lahko vpisal tudi njen trener Igor Šalamun.

"Na prvenstvo smo odšli brez pritiskov, da kaj dosežemo. Sama sem računala, da bi izboljšala vsaj 32. mesto z Nove Zelandije pred dvema letoma v isti disciplini gor-dol, ter pritekla med dvajseterico. Sedaj sem šesta, a glede na konkurenco je bilo še težje kot pri kivijih. No, če dodam še to, da sem sploh vesela, da sem lahko tekla. Celo sezono me muči poškodba ahilove tetive. Tudi v zadnjih dneh pred prvenstvom sem bolj počivala kot tekla. A je Švica blagodejno vplivala na noge in name," je opisovala čudežni preobrat in preboj na veliko sceno.

Poleti je del treninga opravila na kolesu in na Vzponu na Roglo osvojila tretje mesto, za najboljšima cestnima kolesarkama pri nas, Katjo Šorli in Živo Verbič. "Trening s kolesom je očitno dobro dopolnilo, za skoraj iste mišice," je ugotovila vitka Daneja, ki prisega na vodo in zelenjavo. Tako si je v slogu vegetarijanstva izbrala tudi vzdevek na tekaškem spletnem forumu, a ji ni najljubši. Znana pa je tudi po priznanju, da k njej še ni pristopil nobeden izmed predstavnikov proizvajalcev tekaških copat in ji ponudil sodelovanje. Že na naslednjem "projektu", 12. ljubljanskem maratonu, na katerem je zmagala leta 2005, bo imela argument več, da gre "krava k jaslim in ne obratno", kot je smučarski tekačici Katji Višnar svetoval norveški predstavnik smučarskih maž Janez Reberšak.