Kandidate za nagrade z ustrezno pisno obrazložitvijo lahko predlagajo poklicna gledališča, profesionalna-izveninstitucionalna gledališča in profesionalne gledališke skupine, Združenje dramskih umetnikov Slovenije, odbori Združenja v posameznih gledališčih ter AGRFT v Ljubljani in Javni sklad RS za kulturne dejavnosti. Vasak lahko predlaga največ dva kandidata.


Območne izpostave JSKD, Zveze kulturnih društev in ljubiteljska gledališča lahko svoje predloge za nagrado pošljejo na Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, ostali predlagatelji pa na sedež sklada. Rok je 25. oktober, je v imenu predsednika sklada Mihe Ješeta sporočil tajnik sklada Marko Črtalič.


Severjeve nagrade podeljujeta Sklad Staneta Severja, ki nosi ime po legendarnem dramskem igralcu, in škofjeloška veja javnega sklada za kulturne dejavnosti. Tradicionalno jih podeljujejo okoli 18. decembra, ob dnevu, ko je leta 1970 umrl eden največjih slovenskih dramskih umetnikov. Stane Sever je tedaj zadnjič stal na odru v Ribnici na Pohorju. Tam je gostoval z delom Krotko dekle Dostojevskega. Lani sta za stvaritve v poklicnih gledališčih nagrado prejela Uroš Smolej in Alenka Tetičkovič.