Pri tem se sklicujejo tudi na pisanje novinarja mariborskega Večera Blaža Zgage, ki je pred tremi tedni svoje protestno pismo, v katerem opisuje, na kakšen način vlada posega v medije, naslovil na vlade evropskih držav in nevladne organizacije po Evropi. Zgaga je osebno doživel prepoved poročanja o Sovi. Spiegel piše, da v slovenskih medijih članke, ki poročajo o notranjepolitičnih aferah, vedno znova doleti cenzura. Zapisali so, da politično vodstvo skuša nastavljati odgovorne urednike, ki so vladi naklonjeni. Navajajo tudi odziv sekretarja Medijske organizacije jugovzhodne Evrope Oliverja Vujovića, ki je komentiral, da si slovenska vlada po "vzornem vedenju", ki ga je kazala kot kandidatka za vstop v EU, jemlje spet "veliko svobode".

"Potem ko so o mojem pismu poročali časopisi na Češkem, Madžarskem, v Angliji, Avstriji in drugod, sem članka v Spieglu vesel," je včeraj povedal Blaž Zgaga. "Če smo se slovenski novinarji doslej počutili, kot bi padli v črno luknjo, se je končno izkazalo, da nismo sami." V Spieglu so opozorili, da se vse skupaj dogaja na pragu slovenskega predsedovanja EU.

"Objava v Spieglu, milijonskem časopisu, ki objavlja izključno relevantne informacije, pomeni, da pritiski vlade na medije v Sloveniji postajajo pomembna tema tudi na mednarodnem prizorišču," je članek komentiral dr. Marko Milosavljevič s fakultete za družbene vede. "Razumeti je treba, da ne gre za objavo Zgagovega pisma, temveč za članek, napisan brez pogojnikov, ki pomeni, da se Spieglovo uredništvo strinja s tem, kar sporočajo zaskrbljeni novinarji iz Slovenije. Spieglu ni mar za pisma, lahko bi jih prejeli tudi sto. Objavljajo izključno preverjene informacije, ki temeljijo na dokumentih in pričevanjih." Kaže, da bo slovenska vlada s približevanjem predsedovanja EU vse bolj pod drobnogledom mednarodne javnosti, še dodaja Milosavljevič.