Žal boste danes brali o zlorabah človeka in prostora zaradi interesov politike ter njenih akterjev. O metodah, kako človeka utišati in onemogočiti, o klientelizmu in morda tudi o korupciji. Glavni igralci so: že iz prejšnje zgodbe poznani odvetnik iz Divače Franci Matoz, evropski poslanec, vidni član SDS, predsednik sveta Zavoda kobilarne Lipica, golfist in lastnik vikenda v neposredni bližini Lipice Miha Brejc, njegov zet in minister za javno upravo Gregor Virant, direktor Kobilarne Lipica Matjaž Pust, luknje za golf ter igralni avtomati. Kje so konji? Čakajo na boljše čase, če jih bodo seveda dočakali, ko ne bodo več plen politike.

Hrti in lipicanci, komunisti in …

Čeprav Etbinovo zgodbo že nekaj mesecev dobro poznam, sem ga želela doživeti še v njegovem domačem okolju v Dutovljah na Krasu. Iz hiše, ki jo njegova družina deli s starši, mi je prišel naproti z visokim angleškim hrtom in besedami, naj me ne skrbi, da me želi Rodrigez le spoznati in me v hiši čakata še dva visokorasla psa. Opozorilo je bilo na mestu, saj sem bila v trenutku obkrožena s tremi lepotci, ki so mi segali skoraj do ramen. "To sta ruska hrta, starejši Zaj ali Drzni predrznež in mlajši Viktor," mi ju je s ponosom predstavil.

Tako sva začela s psi, in to ne brez razloga. "Pred stoletji si je rusko plemstvo to pasmo hrtov omislilo za prestižni lov na volkove. Uveljavilo je celo zakon, da mora imeti lastnik ruskega hrta modro kri, vsem preostalim pa je grozila celo smrtna kazen, če so to pravilo prekršili," razlaga Etbin, ki se vsemu, kar ima rad in mu je blizu, v celoti posveti. "Ker so bili ruski hrti zgodovinsko vezani na buržuazijo, jih je po oktobrski revoluciji čakala kruta usoda. Komunistična oblast jih je začela sistematično ubijati, celo masakrirati, saj jih je enačila z osovraženim plemstvom. Tako so hrti v Sovjetski zvezi izginili in samo rejcem iz drugih držav gre zahvala, da je pasma preživela."

Zdaj pa poglejmo Lipico. Kobilarna je bila ustanovljena leta 1580 in v njej so začeli gojiti konje za potrebe španske jahalne šole oziroma za plemstvo Habsburške monarhije. "Lipicanec je bil tako skoraj 400 let simbol Habsburžanov in danes ga še vedno povezujemo z Avstrijci ter ga razumemo kot tujek. Ampak povsem brez potrebe. Lipica je izvorno lokacija ene od najstarejših pasem konj na svetu, je dragulj, unikat, ki ga ni na svetu. Golf igrišč je na tisoče, Lipica pa je ena sama. Tega nočemo razumeti in ne ovrednotiti," pretreseno pripoveduje Etbin. Ker tako čuti, je postal moteči element za tiste, ki bi kobilarno radi približali svoji podobi in interesom, čredo konj ter njihov prostor pa prepolovili. Zato je lani na prvi šolski dan, skoraj natančno pred enim letom, po intervjuju v Primorskih novicah od direktorja Matjaža Pusta dobil obdolžitev pred izredno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi. Potem je odpoved dobil, se pritožil na sodišču in izgubil, ker naj ne bi bil lojalen delodajalcu, ampak je hotel zaščititi kulturni spomenik.

V nadaljevanju:

Prišla je nova oblast, ki se je odločila, da bo propadanje Lipice ustavila, za kar naj bi poskrbel Miha Brejc kot predsednik sveta zavoda Kobilarne Lipica, ki je hkrati tudi predsednik 400-članskega Golf kluba Lipica. "V začetku je Brejc soglašal z mnenjem vseh prejšnjih vlad, da se golf igrišče ne more širiti v zavarovanem območju, ampak v neposredni bližini. S posebnim zakonom je namreč država že pred leti zavarovala celotno območje, matično čredo, urbano jedro kobilarne in celoten kompleks v velikosti 311 hektarov. A si je, kot kaže, premislil."

Agresivno do cilja

Potem je vladajoča elita naredila vse, da bi uresničila svoj načrt golf igrišča. Začeli so posegati v zavarovani prostor kulturnega spomenika zgolj na podlagi lokacijske informacije, čeprav bi morali imeti gradbeno dovoljenje. Pred posegi bi morali pridobiti kulturnovarstvene pogoje in soglasje zavoda za varstvo kulturne dediščine, pa so jih obšli. Kršili so veljavni zakon o kobilarni in celo novelo zakona (ta izključuje sodelovanje strokovne in laične javnosti ter daje vladi mimo vseh strokovnih služb možnost odločanja o kakršnih kolih posegih v kulturni spomenik državnega pomena, kar je precedens brez primere), ki jo je sprejel sedanji parlament spomladi lani. Mimo vsega tega so pripravili širitev igrišča za golf, geodeti so opravili meritve, Brejc je najel italijanskega arhitekta Cabrinija. Takrat še v.d. direktorja Matjaž Pust in Miha Brejc se pri svojih aktivnostih nista ozirala na nič, kar bi lahko ogrozilo cilj.

Etbin ni mogel več molčati....

In nekaj vrst naprej:

 Lipica je že stoletja mednarodno uveljavljeno ime in blagovna znamka, lipicanec je svetovno znan konj, ena najstarejših pasem. Lokacija na Krasu je naravnost idealna, v bližini meje, odlično dostopna. Vendar kaže, da oblast že desetletja ne razume pomena Lipice in lipicancev. Videti je, kot da ne ve, kaj bi z njimi. Tako je na primer država že sredi osemdesetih let v celoti financirala agromelioracije za izboljšavo talnih razmer za konje, najboljši lipiški pašnik, pod mizo pa je vgrajevala namakalni sistem za golf z devetimi luknjami. Golf je torej prišel v Lipico nelegalno in šele pred nekaj leti dobil dovoljenja.

"Golf ni ekološki šport. Po oceni Evropske golf zveze je za igrišče z 18 luknjami potrebnih povprečno 2000 kubičnih metrov vode dnevno. Za vzdrževanje trat pa je potrebnih tudi na tone kemikalij. Golf na Krasu in v okviru kulturnega spomenika pomeni torej resno grožnjo okolju. Zanimivo je tudi, da golf igrišča ne prinašajo denarja. So pa izreden magnet in zato denar prinašajo dejavnosti, ki ga obkrožajo," razlaga Tavčar.

In še posebej pozorno preberite zaključek teksta:

Če je v rdečih številkah kobilarna, če ne gre prav dobro gostinsko-hotelski dejavnosti, predvsem zaradi pomanjkanja vizije celotnega kompleksa Lipice, pa cvetijo igralnice. A ne, kot bi morda mislili, igralnica portoroškega Casinoja.

Izredno dobro gre na primer igralnemu salonu Astraea, istoimenske d.o.o. Leta 2004 (zamenjava oblasti) je komaj prav začela, imela konec leta minus v poslovanju in samo 46 evrov prihodkov. Že naslednje leto so se ti povzpeli na več kot milijon evrov in čez 200.000 čistega poslovnega izida. Lansko poslovanje pa je bilo sploh odlično. Majhno podjetje z 39 zaposlenimi je imelo že čez devet milijonov evrov prihodka in čez milijon dobička.

Zdaj pa pozor! Solastnik Astraee Maribor s podružnico v Sežani je Kristijan Petek, ki je tudi lastnik Klime Petek iz Maribora. Njegov oče Stanislav Petek je direktor Klime in je v strokovnem svetu SDS. Njegov drugi sin Borut Petek je svetovalec v Janševem kabinetu. Seznam referenc Klime Petek je zelo dolg, največ je vladnih ustanov, tudi Klinični center je vmes, in ko se sprehodiš po posodobljenem, preimenovanem letališču Jožeta Pučnika, te pozdravijo hladilne naprave Klima Petek.

Je zdaj bolj razumljivo, zakaj je Lipica zanimiva in Etbin Tavčar moteč element?

Ne zamudite celega članka v tiskani številki Nedeljskega dnevnika.