Španci, ki so svoj zmagoviti pohod začeli v skupini C, kjer so za uvod premagali slovensko reprezentanco, nato pa še preostali ekipi te skupine (Slovaško, Francijo), na stavnicah niso kotirali posebno visoko. Z dobrimi igrami so nadaljevali tudi v drugem krogu, kjer so pohrustali Nizozemce, Nemce in kasneje dobitnike bronaste kolajne Srbe. V polfinalu je nato Španija odpravila Fince, za konec pa se je morala zoperstaviti Rusiji, ki je igrala na domačem igrišču. Dvoboj je pritegnil veliko zanimanja iz več razlogov, glavni so bili, da nobena od ekip do finala ni utrpela poraza, da so Španci nemalo presenetili, saj jih nihče ni videl med prvimi tremi moštvi Evrope (še celo italijanski selektor na klopi novopečenih evropskih prvakov Andrea Anastasi je dejal, da je osnovno cilj uvrstitev do šestega mesta), zadnji pa, da so bili Rusi gostitelji.

Toda osvojitev naslova evropskih prvakov Španije ni edino presenečenje tega turnirja. Kot gumbi na pretesnih hlačah so namreč kot po tekočem traku odpadale reprezentance, ki so vselej posegale po najvišjih mestih. Od zaključnih bojev najboljše četverice so se tako morali posloviti Poljaki in Bolgari, ki so bili na lanskoletnem SP (Japonska) srebrni in bronasti. Naslova evropskih prvakov niso ubranili Italijani, ki so do tega prvenstva v zadnjih devetih letih vselej osvojili eno izmed prvih treh mest. Tu je treba omeniti še Francoze, Nizozemce, Nemce...

Ruski selektor Vladimir Alekno je lahko samo škrtal z zobmi, ko so v četrtem nizu njegovi odbojkarji imeli na voljo že dve zaključni žogi, pa jih vrgli stran. Junak finalne tekme je bil Rafael Pascual, ki je zaigral šele v zadnjem, petem nizu. Skrito orožje italijanskega strokovnjaka na španski klopi se je izkazalo za terno, saj je prav Pascual potegnil za sabo svoje igralce. Španci so prišli predaleč, da bi priložnost izpustili iz rok. Izgubili niso niti ene tekme, medtem ko se je pri Rusih ponovila zgodovina. Svoj trinajsti naslov najboljših odbojkarjev stare celine so si želeli priboriti že na predlanskem EP v Rimu, kjer so v finalu klonili proti Italijanom, to pa jim ni uspelo tudi tokrat, saj so se spotaknili ob Špance.