Vendar kadar se zgodi tragedija, kakršna je v soboto pretresla svet bencinskega športa, so čustveni odzivi in dogodki na športnih prizoriščih, ki so se še dan pred tem zdeli silno pomembni, potisnjeni vstran, pretirano bojeviti žargon, ki ga večkrat uporabljajo strokovnjaki, komentatorji in novinarji, pa v trenutku pridobi še bolj bizaren prizvok kot sicer.

Da se je nebo nad britanskim športom stemnilo, je bilo jasno v soboto popoldan, ko je nekdanji svetovni prvak v reliju (leta 1995) Colin McRae, ki je opravljal s plovilom, skupaj s petletni sinom Johnnyjem preminul v helikopterski nesreči. V helikopterju sta bila še šestletni Johnnyjev prijatelj Ben Porcelli in 37-letni Colinov prijatelj iz otroških dni Graeme Duncan. Nesreče ni preživel nihče.

"Colin je v sebi nosil tekmovalni duh, kakršnega nisem videl pri nikomer drugem. Lahko bi ga posadil v katerikoli avtomobil in bi se vselej dobro odrezal. Nekoč je v Silverstonu preizkusil dirkalnik formule ena in takoj dosegel odličen čas," je povedal nekdanji McRaejev šef pri Subaruju David Richards. Prav pod njegovim vodstvom je McRae dosegel nekaj velikih uspehov. Tako je s Subarujem postal prvi Britanec z naslovom prvaka v svetovnem prvenstvu in bil še dvakrat podprvak (1996 in 1997) ter skupno dosegel 25 zmag (zadnjo leta 2002 v Keniji), medtem ko je bil drugi tudi leta 2001, ko je bil član Fordove ekipe. Prvič je na dirki za svetovno prvenstvo nastopil leta 1987 na Švedskem, prvo zmago je dosegel šest let kasneje v Novi Zelandiji, kariero pa zaključil leta 2004. 39-letnik je ljubitelje relija očaral predvsem z neustrašnimi vožnjami na meji mogočega. Njegov slog je bil atraktiven, vendar ga je verjetno stal še kakšnega naslova več, marsikomu pa se je v spomin vtisnila tudi računalniška igrica, ki nosi njegovo ime.

McRaeu so se priklonili vsi pomembni možje iz vrst bencinskega športa, oboževalci pa so s cvetjem zasuli hišo McRaeovih v Lanarkshiru na jugu Škotske, kjer sta brez soproga in sina oziroma očeta in brata ostali Colinova žena Alison in hči Hollie. "Colin je bil neustrašen dirkač in človek z razkošnim značajem, z nogami je bil vedno trdno na tleh. Imel je vse dobre škotske lastnosti," je povedal družinski prijatelj David Coulthard, s katerim je McRae pred časom tekmoval na ekshibicijski dirki. McRae izhaja iz dirkaške družine, saj je bil njegov oče Jim petkratni prvak Velike Britanije v reliju, enkrat pa je to uspelo tudi bratu Alisterju. Tako je po Richrdu Burnsu, ki je leta 2005 umrl zaradi možganskega tumorja, britanski reli izgubil oba moža, ki sta združenemu kraljestvu prinesla edina naslova svetovnih prvakov doslej.