Četa selektorja Aleša Pipana bo tako julija prihodnje leto nastopila v dodatnih kvalifikacijah za uvrstitev na olimpijske igre, zagotovila pa si je že tudi nastop na naslednjem evropskem prvenstvu, ki bo čez dve leti na Poljskem. Ob Slovencih so si vstopnico za kvalifikacije priigrali še Grki, Nemci in Hrvati. Slednji so bili ob koncu prvenstva uvrščeni celo mesto pred Slovenijo, na šestem mestu, pa čeprav so skupno zbrali tri zmage in kar šest porazov (Slovenci so imeli razmerje ravno obratno – šest zmag in trije porazi), a so zmagovali ravno v pravih trenutkih.

Neposredno vozovnico za nastop na olimpijskih igrah so si poleg svetovnih prvakov Špancev priigrali še evropski prvaki Rusi in tretjeuvrščeni Litovci, s čimer je zdaj znano devet udeležencev turnirja v Pekingu – ob omenjeni evropski trojki še ZDA in Argentina (Amerika), Iran (Azija), Angola (Afrika), Avstralija (Oceanija) in gostiteljica Kitajska. V dodatnih kvalifikacijah pa imajo poleg Slovenije, Grčije, Nemčije in Hrvaške mesto zagotovljeno še Kamerun in Zelenortski otoki (Afrika), Portoriko, Kanada in Brazilija (Amerika), Libanon in Južna Koreja (Azija) ter Nova Zelandija (Oceanija). Na olimpijske igre v Peking bodo potovale najboljše tri reprezentance iz kvalifikacij, organizatorja kvalifikacijskega turnirja pa bo Mednarodna košarkarska zveza (FIBA) določila oktobra.

Ob koncu prvenstva je bila izbrana tudi najboljša peterka. Tokrat jo sestavljajo Ramunas Šiskauskas (Litva), Pau Gasol, Jose Calderon (oba Španija), Andrej Kirilenko (Rusija) in Dirk Nowitzki (Nemčija), najkoristnejši igralec (MVP) pa je postal Rus Kirilenko.