Sestanek s predsedniki parlamentarnih strank, vodjo poslanske skupine nepovezanih poslancev in poslancema narodnih skupnosti se bo začel ob 8.30 v prostorih vlade, po njem pa bo predvidoma sledila izjava za medije.

Načelno soglasje na Bledu

Premier Janša je 26. avgusta na Bledu s hrvaškim kolegom Ivom Sanaderjem dosegel neformalno načelno soglasje, da bo vprašanje meje med državama na morju in spornih točk na kopenski meji reševalo Meddržavno sodišče v Haagu. Z dogovorom sta oba premiera dan kasneje seznanila parlamentarne stranke. Medtem ko so hrvaške stranke dogovoru izrazile podporo, so bile slovenske razdeljene.

Dogovoru so nasprotovale opozicijska LDS in SNS, skupina nepovezanih poslancev in vladna SLS, vladni DeSUS in največja opozicijska stranka SD pa sta ga podprla. Stranke so med drugim opozorile na potrebo po izdelavi pravne analize, v katero bi vključili čim širši krog strokovnjakov.

Izhodišča pravnih strokovnjakov

Slovenska vlada je nato na seji konec avgusta ustanovila skupino slovenskih strokovnjakov za mednarodno pravo, ki naj bi pripravili pravna izhodišča v zvezi z reševanjem vprašanja meje med državama. Premier sicer pričakuje tudi druge konkretne predloge imen mednarodnopravnih strokovnjakov.