Cilj je za dve tretjini manj

Kljub vsemu je lani še vedno umrlo 10 milijonov otrok, starih manj kot pet let. V Unicefu so si zastavili cilj, da se bo smrtnost otrok do leta 2015 zmanjšala za dve tretjini. Dosedanje zmanjšanje smrtnosti (s 13 milijonov leta 1990 na 9,7 milijona leta 2006) je mogoče pripisati kombinaciji dejavnikov, skupaj z večjo imunostjo, dojenjem in uporabo mrež proti komarjem za zaščito pred malarijo.

V Maroku, Vietnamu in Dominikanski republiki je umrlo za tretjino manj otrok. V podsaharski Afriki se je število umrlih zaradi ošpic zaradi bolj razširjenega cepljenja zmanjšalo za 75 odstotkov. "To je zgodovinski trenutek," je povedala Unicefova izvršna direktorica Ann Veneman. "Danes preživi več otrok kot kadar koli prej."

Nekateri dvomijo

Nekateri izvedenci pa dvomijo o Unicefovi razlagi podatkov. "Glede na vsa orodja, ki jih imamo za preživetje otrok, nam pri zmanjšanju otroške smrtnosti ne gre nič bolje kot pred tremi desetletji," pravi dr. Christopher Murray, direktor zdravstvenega inštituta na washingtonski univerzi, in opozarja na pet milijonov umrlih otrok, starih manj kot pet let, v podsaharski Afriki in na tri milijone v južni Aziji.

Širjenje virusa HIV in aidsa zahteva otroška življenja v Afriki ter zmanjšuje učinke zdravljenja drugih otroških bolezni. Avtorji Unicefove študije pravijo, da je večino bolezni otrok mogoče preprečiti, potrebna je le boljša zdravstvena oskrba.