Po ekipni zmagi je zlato odnesla še v mnogoboju, nato pa po dveh padcih na gredi zmagala na parterju, kjer je z visokimi skoki in širokim nasmehom za 25 tisočink točke premagala rojakinjo Alicio Sacramone, ki je komaj zadrževala solze. "Vseskozi sem se zavedala, da je to moje zadnje orodje in hotela sem oditi tako srečna, kot sem prišla," je žvrgolela Shawn Johnson.

Zgodba neverjetne telovadke, ki slovi po svojih visokih skokih, se je začela nekoliko nenavadno, saj se je deklica rodila z ničlo po točkovanju APGAR (gre za ocenjevanje življenjskih in vitalnih znakov), kar naj bi pomenilo, da se bo počasneje razvijala, vendar temu ni bilo tako. Pri devetih mesecih je že shodila, ne da bi sploh šla skozi fazo plazenja, iz posteljice pa je splezala še pred svojim prvim rojstnim dnem. Pri treh letih je bila njena energičnost že takšna, da so jo starši morali vpisati k plesu, vendar to ni bilo dovolj fizično naporno zanjo, zato so jo vpisali h gimnastiki. Po besedah prvega trenerja naj bi imela ljubiteljica jahanja in urejanja izrezkov ter slik iz časopisov bolj malo talenta. Izkazalo se je, da je talent zadnje, kar ji manjka, ko je začela obiskovati na novo odprto gimnastično šolo blizu doma, kjer pod taktirko Liang Qiao in Liwen Zhuang trenira še danes.

V elitno skupino ameriških telovadk ZDA se je uvrstila v prvem poskusu, v malhi dosežkov pa ima že lepo število kolajn, med drugim trenutni naslov državne prvakinje v mnogoboju, gredi in parterju, letos v Riu de Janeiru na vseameriških igrah pa je osvojila štiri zlate (ekipno, dvovišinska bradlja, gred in mnogoboj) in eno srebrno kolajno (parter).

Shawn je velika ljubiteljica živali, zelo rada sprehaja pse iz zavetišča, čeprav ima doma psa in mačko. Obožuje šolo, njen najljubši predmet je angleščina, saj rada piše, objavila je že tri kratke zgodbe, najbolje pa ji gre pri matematiki.