Igralec, ki se, kot se za Španca spodobi, najbolje znajde na peščenih igriščih, je z uvrstitvijo v polfinale dosegel najboljšo uvrstitev na turnirjih za veliki slam, in to na trdi podlagi, za nameček pa je v osmini finala premagal še drugega nosilca Rafaela Nadala. Po dvoboju z najboljšim španskim teniškim igralcem je 25-letnik, ki je teniško znanje pridobival na akademiji v Barceloni, zmago proslavil tako, da se je s trenerjem sredi noči odpravil v restavracijo s hitro prehrano in si privoščil hamburger.

"Minula dva tedna sem igral najboljši tenis v svojem življenju. Še sam ne morem verjeti, da sem tako dobro igral na trdi podlagi. Uvrstitve v polfinale se nisem nadejal, nanjo bi upal, če bi turnir potekal na peščenih igriščih, nisem si pa mislil, da mi bo takšen podvig uspel v New Yorku. Morda mi je malo pomagalo dejstvo, da je bilo igrišče nekoliko počasnejše kot v minulih letih," se je čudil David Ferrer in se razveselil komplimenta iz ust Rogerja Federeja. Ta je dejal, da nihče na svetu ni tako dober pri vračanju servisov kot Ferrer, medtem ko je Španec spet nekoliko začudeno dejal: "To je rekel Roger? Potem se mu lahko le zahvalim."

Zahvaljeval pa se ni Novaku Djokoviću, proti kateremu je izgubil v polfinalu, a kljub temu ni bil razočaran, saj se je na lestvici ATP prebil do osmega mesta oziroma svoje najvišje uvrstitve v karieri doslej. "Čeprav sem se prebil med najboljše štiri na enem od štirih najbolj prestižnih turnirjev na svetu, se zavedam, da nisem storil še nič posebnega. Seveda sem srečen zaradi uspeha, vendar je pred menoj ogromno trdega dela, če hočem nekoč narediti še korak naprej ter zaigrati v finalu ali celo zmagati na turnirju velike četverice. To je moj veliki cilj, ki mu nameravam podrediti svoje načrte," s skromnostjo v izjavah ni varčeval Ferrer, ki je znan po nepopustljivosti in borbenemu pristopu, s katerim si je pridobil marsikaterega novega navijača.

Podobno kot Nadal tudi Ferrer obožuje nogomet, vendar pripada nasprotnemu navijaškemu taboru. Medtem ko Nadal stiska pesti za madridski Real in svojega prijatelja Raula, Ferrer navija za Barcelono in Valencio, kjer ima stalno prebivališče. Sicer je rojen v letoviškem mestu Javea v provinci Alicante, kjer so na evropskem prvenstvu blesteli slovenski košarkarji, pred leti pa je barve tamkajšnjega nogometnega kluba branil Milan Osterc. V želji po teniškem napredku se je pri 13 letih preselil v Granado, dve leti kasneje pa so ga sprejeli v katalonsko teniško akademijo v Barceloni. Odkar se je leta 2000 podal med profesionalne igralce, je nanizal štiri turnirske zmage, se uvrstil v četrtfinale OP Francije ter osmino finala OP Avstralije in Anglije.